Varaston kokonais­tehokkuus kaksin­kertaistui kotimaisella Tevella Oy:llä

Kotimainen, vuonna 1984 perustettu, Tevella Oy on kasvuhakuinen ja kansainvälisesti verkostoitunut yritys, joka kehittää ja markkinoi leikkimisen ja opetuksen välineitä, joiden avulla suomalaiset lapset voivat oppia päiväkodeissa ja kouluissa kiinnostavasti ja monipuolisesti. Keväällä 2014 Tevellalla oli tiedossa muutto uusiin toimitiloihin, jonka yhteydessä haluttiin tarkastella ulkopuolisin silmin myös yrityksen sisälogistiikan kokonaisprosesseja kokonaisvaltaisesti. Yritykseen tehtiin varastotoimintojen esiselvitys Leanwaren toimesta.

”Halusimme näkemyksen Suomen johtavalta sisälogistiikan ohjelmistojen ja prosessien osaajalta, joka uskaltaa rohkeasti haastaa ja kyseenalaistaa toimintamme ja prosessimme Lean-menetelmiä hyödyntäen.

Jo lähtötilanteessa oli selvää, että tulemme tarvitsemaan WMS-järjestelmän nykyisen ERP-järjestelmän rinnalle. Leanware vakuutti meidät osaamisellaan ja referensseillään siitä, että he pystyvät tuomaan meille tarvittavan ulkopuolisen näkökulman, unohtamatta järjestelmiä taustalla”.
– Toimitusjohtaja, Jyri-Jukka Ääri | Tevella Oy

Näin parannettiin varaston kokonaistehokkuus ja päivitettiin prosessit

Esiselvityksen lopputulokset vahvistivat yrityksen käsitystä muutostarpeista logistiikassa ja vuoden 2015 syksyllä aloitettiinkin LeanwareWMS-varastonhallintajärjestelmän määrittely yritykseen. Leanware toi näkemyksen jo prosessien alkupäähän tehostamaan ostoa ja myyntiä. Osto- ja myyntiprosessiin saatiin reaaliaikaisuus ja läpinäkyvyys, jolloin yritys pystyy ostamaan ja myymään oikeita tuotteita oikeaan aikaan. Näiden avulla yritys hallitsee kustannuksia ja varaston arvoa.

Varsin pian LeanwareWMS:n käyttöönotosta Tevella huomasi, miten keräys- ja toimitusvirheet vähenivät, toimitusajat lyhenivät, sekä vastaanoton läpimenoaika ja kokonaistehokkuus kasvoivat huomattavasti. Konkreettisia hyötyjä ja muutoksia yritykselle toivat:

  •  Yrityksen toiminta on tehostunut ja nopeutunut tarkoilla reaaliaikaisilla varastosaldoilla, eikä varastohenkilön tarvitse tehdä ylimääräisiä kävelylenkkejä tarkistaakseen saldojen oikeellisuutta. Samalla päästiin eroon kerran vuodessa tehtävästä massiivisesta tuotevalikoiman inventaarioprosessista.
  • Dynaamisilla varastopaikoilla, nimikkeiden sijoittelulla sekä tilavuuksien hallinnalla saavutettiin tehokkaampi tilankäyttö ja nopeutettiin merkittävästi hyllytys- ja keräysprosessia. Myös FIFO toteutuu entistä paremmin ja luotettavammin järjestelmän ohjatessa varaston toimintaa.
  • Ryhmäkeräyksellä kerättiin useita tilauksia kerralla suoraan lähetettäviin pahvilaatikoihin, joka nopeutti niin keräily- kuin lähetysprosessia.
  • Tabletilta käytettävät automaattiset keräyslistat ohjaavat ja pakottavat keräämään oikeita tilauksia oikeassa järjestyksessä, eivätkä kerääjät pysty enää valitsemaan pelkästään miellyttäviä tilauksia. Myöskään työnjohdolta ei kulu enää paria tuntia päivässä listojen tulostamiseen ja järjestämiseen.

LeanwareWMS-järjestelmän avulla parannettiin varaston kokonaistehokkuutta ja päivitettiin prosessit vastaamaan nykytarpeita. Tevella ja Leanware jatkavat yhteistyökumppaneina sisälogistiikan kehittämisessä.

Tulokset

  • Varaston kokonaistehokkuus tuplaantunut
  • Toimitusaika on lyhentynyt merkittävästi
  • Jälkitoimitusten hallittavuus on parantunut sekä niiden määrä on myös pudonnut merkittävästi
  • Keräilytarkkuus parantunut
  • Läpinäkyvyys lisääntynyt