Ponssen Vieremän tehdas­laajennus nostaa logistiikankin maailman kärkeen

Ponssella Vieremän tehtaalla on meneillään yhtiön historian suurin tehdaslaajennushanke. 2,7 hehtaarin tuotantoalasta syntyy 4 hehtaarin suuruinen tuotantoalue. Tällä Ponsse hakee entistäkin korkeampaa laatutasoa, joustavuutta työntekoon ja turvallisuuden sekä tuottavuuden lisäystä. Voidaankin sanoa, että vuoden 2018 lopulla Vieremällä toimii maailman nykyaikaisin metsäkonetehdas. Miten tavara ja sisälogistiikka tällaisessa huippuyksikössä on suunniteltu?

”Kun haetaan tämän tason uudistusta, silloin ei voida tehdä asioita peräpeiliin katsomalla. Leanware haastoi meitä hyvin uuteen ajatteluun ja toi osaltaan laskelmia päätöksenteon tueksi. Huomasimme muun muassa, että sisälogistiikan materiaalitapahtumien määrä näytti siltä, että materiaalivirtoja oli yksinkertaistettava ja haettava kokonaisvaltaisia ratkaisuja. Toiminnan pitää olla suoraviivaisempaa ja nopeampaa,” Ponssen Development Engineer Teija Pesonen kertoo uuden tehdashankkeen sisälogistiikan päämääristä.

Leanwaren toimitusjohtaja ja konsulttina Ponssen ratkaisussa toiminut Janne Viinikkala kertoo, että kun sisälogistiikan suunnitelmat ja käsittelystrategiat saatiin konsultaatiovaiheessa tehtyä, Leanware teki alustavia laskelmia manuaalivarastosta ja automatisoidusta varastosta.

Ponssen tehdaslaajennus konkretisoitui uusien tilojen rakentamisen myötä. Uudesta tehdasvarastosta löytyy lava-automaatioratkaisu kolmella hyllystöhissillä ja 34-tasoinen laatikkoshuttle kuormalavahyllystöjen lisäksi. LeanwareWMS-varastonhallintajärjestelmä ohjaa kokonaisuutta.

”Muutos on muun muassa se, että toimittajaverkostosta saapuu materiaali Ponsselle varastointikohteen vaatimukset täyttävissä yksiköissä, eikä niitä tarvitse vastaanotossa uudelleen käsitellä. Kokonaisuuksien rakennetta pystytään kehittämään tulevaisuudessa paremmin, ja näin kaikki sisälogistiikan osat toimivat paremmin yhteen tehokkaammin,” Viinikkala määrittelee.

Asiakaslähtöisyys tehdaslaajennuksenkin draiverina

”Ponssen strateginen valinta on vahva halu palvella metsäkoneostajaa yhä paremmin. Tämä halu on tehdaslaajennuksenkin taustalla oleva iso vaikutin,” Pesonen sanoo.

”Voimakas keskittyminen tavaralajimenetelmän metsäkoneiden kehittämiseen vaatii myös tuotannolta jatkuvaa kehittymistä. Vain siten pystymme vastaamaan asiakkaidemme tarpeisiin ja pysymään teknologian kärjessä vaativilla metsäkonemarkkinoilla. Turvallinen ja nykyaikainen tehdas on ehdottomasti myös tärkeä panostus työntekijöihimme,” Ponsse Oyj:n toimitusjohtaja Juho Nummela sanoo.

Ponsselle tehdashankkeessa ja sen sisälogistiikan järjestämisessä tärkeää oli, että osaava ja Ponssen toimintaa tunteva ulkopuolinen asiantuntija antoi tukensa sisälogistiikkaprosessien läpikäyntiin sekä osasi kyseenalaistaa tiettyjä toimintamalleja.

”Näimme uuden tehdasvarastohankkeen aikana, että prosesseja tulee yksinkertaistaa, jotta hukka-aikaa ja virhemahdollisuuksia voidaan karsia minimiin,” Pesonen kuvaa.

Uuden tehdasvaraston suunnittelutyön aikana sisälogistiikan osalta mallinnettiin materiaalivirtastrategiat, joiden pohjalta Ponsse lähti hankkimaan sisälogistiikkaansa automaatiota.

”Automaatiotoimittajilla on omat varastonhallintajärjestelmät, mutta Ponssen kovien tavoitteiden ja tuotannon asettamien eritysvaatimusten ja tulevan kehityksen vuoksi he halusivat valita LeanwareWMS:n, joka on osoittanut joustavuutensa ja sopivuutensa tuotannon varastoissa,” Viinikkala sanoo.

Teija Pesosen mukaan yhteistyö Leanwaren kanssa on hyvin sujuvaa ja välitöntä. Hän kiittelee suoraa ja aktiivista kommunikointia.

”Oli lopulta luonteva päätös ottaa Leanware tehdaslaajennushankkeeseemme mukaan, sillä meillä on pitkän ajan kumppanuus, tunnemme toisiamme hyvin, ja se auttaa asiointia,” Pesonen sanoo.

Faktalaatikko:

  • Laajennukseen sijoittuvat uudet kokoonpano- ja varastotilat otetaan käyttöön asteittain vuoden 2018 aikana.
  • Muutto uusiin tiloihin alkaa maaliskuussa 2018 varastotoiminnoista.
  • Uusi älykäs varastoteknologia nostaa tuotannon varastologistiikan tuottavuutta ja automaatioastetta merkittävästi. Varastoautomaatio sisältää 15 500 pientavaran varastopaikkaa ja 3 900 lavapaikkaa.
  • Varastomuutoksen jälkeen uusiin tiloihin siirtyy harvesteripäiden uusi kokoonpanolinja.
  • Peruskoneiden uusi kokoonpanolinja on toiminnassa loppukesällä ja loppuvuodesta 2018 myös ohjaamo- ja nosturikokoonpano uudistuvat.
  • Kaikilla linjoilla tullaan lisäämään tuotannon aikaista testausta laadunvarmistuksen tueksi.
  • Ponssen Vieremän tehtaalla työskentelee tällä hetkellä 570 työntekijää, joista 390 tuotannollisissa tehtävissä.
  • Kaikki PONSSE-metsäkoneet valmistetaan Vieremällä.

Lue myös: Ponssen sisälogistiikan konsultointi


Ponsse Oyj perustettiin vuonna 1970. Ponsse on maailman johtavia metsäkonevalmistajia, jonka asiakaslähtöistä toimintaa ohjaa edelleen metsäkoneyrittäjien toiveet ja tarpeet. Ponssen tuotteet kattavat laajasti ne lukuisat vaatimukset, joita tehokas puunkorjuu eri puolilla maailmaa koneyrittäjille asettaa.

Katso video Leanware Huippuvarasto 2018 – Ponsse Oyj Iisalmen Logistiikkakeskus