Nopeutta suunnitteluun, helpoutta seurantaan

Yritys ja haaste

Finelcomp Oy on vuonna 1988 perustettu yritys, joka tuottaa ratkaisuja sähkönjakelu- ja telelaitteiden kotelointi- ja kiinnitysmekaniikan tarpeisiin. Yritys mahdollistaa asiakkaidensa menestyksen valmistamalla heille laadukkaita, turvallisia ja helposti asennettavia kotelointiratkaisuja. Kokonaisvaltaiset palvelut sisältävät suunnittelun, toimituksen ja jälkimarkkinoinnin.

Yrityksen tavoitteena oli asiakaspalvelun parantaminen ja varaston hallinnan tehostaminen. Yhtiön jatkuva kasvu aiheutti tarvetta tehostaa operatiivista suunnittelua ja ohjausta. Suunnittelua haluttiin läpinäkyvämmäksi, automaattisemmaksi ja paremmin ennakoitavaksi. Ohjausarvojen ja täydennystarpeiden manuaalinen päivittäminen koettiin hankalaksi.

”Onpa helppo ja nopea tapa porautua ongelmiin.”
Jukka Aimasmäki, Myynti- ja markkinointipäällikkö, Finelcomp Oy

Ratkaisu

Finelcompin tavoitteena oli luoda läpinäkyvä, joustava ja ennakoiva ohjausmalli ja sitä tukevat työvälineet myynnin, tuotannon ja oston suunnitteluun, ennakointiin ja seurantaan. Suunnitellun ratkaisun avulla tulisi nostaa toimitusvarmuutta, vähentää ylivarastointia ja parantaa läpinäkyvyyttä. Ratkaisulta haluttiin laskentojen automatisointia, joka vähentää manuaalista työtä. Tiedossa oli, että operatiivisen suunnittelun ja ohjauksen tarpeisiin pelkkä historian raportointi ei riitä. Yritys valitsi käyttöönsä LeanwareSCM:n, joka liitettiin Digian Enterprise-järjestelmään.

Tulokset

Nopeampi reagointi, parempi läpinäkyvyys ja toimitusvarmuusseuranta

Ratkaisun avulla toiminnan läpinäkyvyys on parantunut. Se on tuonut muun muassa aiempaa reaaliaikaisemman toimitusvarmuuden seurannan sekä antanut helpon ja nopean tavan porautua ongelmiin. Sen avulla käyttäjät pystyvät aiempaan nopeammin reagoida muuttuviin tilanteisiin.

Tilauskäyttäytymisen ja tuotekannattavuuden seuranta helpottunut

Asiakaskohtaisen tilauskäyttäytymisen, tilauskertymien ja kausivaihteluiden seuranta on aiempaa helpompaa. Näitä tietoja hyödynnetään muun muassa myynnin ennustamiseen, tarvelaskentaan ja kapasiteetin suunnitteluun.

Tuotannon kehitystoimenpiteisiin tiedot heti saatavilla

Ratkaisun avulla tuotannon ongelmakohtiin voidaan nopeasti pureutua helposti muokattavissa olevilla raporteilla. Sujuva tuotannon raportointi on mahdollistanut kehitystoimenpiteiden toteutuksen aiempaan helpommin saatavilla olevan datan mukaan.

Varaston arvo -15 %

Varaston kierron seuranta on keventynyt aiemmin tehdyistä perinteisistä excel-pohjaisista ABC-analyyseista. Automaattisen varaston seurannan avulla varmistetaan, että varasto kehittyy oikeaan suuntaan, eikä lähde lipsumaan väärään suuntaan.

Toimitus

Ratkaisun toimitus Finelcompille toteutettiin vaiheittain.

Toimituksessa lähdettiin liikkeelle suurimman tarpeen eli tuotannon ja myynnin mittaroinnin kanssa. Leanwaren asiantuntijat hoitivat toimituksen sovitut asiat mallikkaasti ja aikataulussa. Käyttöönottokoulutus kesti päivän. Käyttökoulutuksessa läpikäyntiin miten perusasiat toimivat ja perehdyttiin perustettuihin raportteihin. Käyttöopastus oli hyvä ja kaiken kattava, ei meillä ollut siihen lisättävää, toteaa Kyllönen tyytyväisenä.

Apua myynnin ja tuotannon ohjaukseen

Finelcompin tarve on tyydyttää asiakkaan kanssa sovittu toimitusaika.

Edellytys on, että ymmärretään mitkä on mahdollisuudet, eikä anneta asiakkaalle virheellisiä arvioita toimitusajoista. Pidetään se, mitä luvataan asiakkaille. Se on jatkuvaa oppimista. LeanwareSCM:Stä on apua tähän ja se on tukena. Tieto on yhdessä paikassa. Tiedämme, mikä tilanne on, mitkä ovat mahdollisuudet ja mitä voi luvata asiakkaalle. LeanwareSCM antaa mahdollisuuden tasata myyntiä ja antaa mahdollisuuden tasata tuotantoa, kertoo Kyllönen.

Ohjelman käyttö kasvaa, sisäänkirjautumisia yli 200 x kuussa

Finelcompilla on pidetty ratkaisun joustavuudesta käyttäjäkohtaisiin tarpeisiin.

LeanwareSCM:n hyvä ominaisuus on, että raportteja pystyy muuttamaan. Tiedetään tasan tarkkaan, mitä me halutaan mitata. Toisaalta luo vaaran mitä kaikkea me saadaan ulos. Tällöin on riski, että käyttäjälle tulee ähky ja liikaa mittareita, summaa Kyllönen käyttöä.

Ohjelman käyttö on kasvanut tasaisesti kaiken aikaa. Tällä hetkellä Finelcompilla ohjelmaan kirjaudutaan ohjelmaan sisään yli 200 kertaa kuukaudessa.

Ohjelmassa on joustava tiedonhaku mistä vaan. Se on meille hyvä ja toimiva juttu. Kaikki plussaa minkä tiedon saa. Loistava ohjelma, mitä kaikkea meillä siinä nyt on, toteaa Kyllönen ohjelman käytöstä.

Apuja myynnin ja kapasiteetin suunnitteluun, varaston arvo – 15 %

Myynti- ja markkinointipäällikkö Jukka Aimasmäki kertoo, että LeanwareSCM-ratkaisu on tuonut helpon ja nopean tavan porautua ongelmiin.

Tieto jokaisella osa-alueella helposti saatavilla samasta paikasta ja yhteistyö läpinäkyvämpää ja ketterämpää. Tilauskäyttäytymisen analysointi on nopeutunut. Tilauskertymiä ja kausivaihteluita hyödynnetään myynnin ennustamisessa ja kapasiteetin suunnittelussa. Tämän hetken varaston seuranta on ihan parasta. Se on keventynyt aiemmista excel-pohjaisista ABC-analyyseistä. Varaston arvoa pudotettu Expakin avulla 15% ja sen avulla varmistetaan, että se menee oikeaan suuntaan, eikä lähde lipsumaan väärään suuntaan.