LeanwareMES:llä kirjausvirheet kuriin ja laatudokumentit kaikkien saataville

K. Hartwall Oy:ssä tunnistettiin uuden järjestelmän tarve vuonna 2019 kun tuotannonohjaukseen haluttiin löytää visuaalinen ja helppokäyttöinen ohjelmisto. Tavoitteena oli ohjelma, joka kokoaa yhteen kaikki tuotannon dokumentit ja muun tarvittavan tiedon. Sopivan ratkaisun haasteeseen tarjosi LeanwareMES.

”LeanwareMES osoittautui sopivaksi ohjelmaksi ja projekti alkoi MES:n esittelyllä, jota seurasi tarkka määrittelyvaihe. Käyttöönotto tapahtui viikolla kahdeksan vuonna 2020.”
Eero Lintuvuori, Production engineer, K. Hartwall Oy Ab

Vaikka LeanwareMES osoittautui erinomaiseksi tuotannon ohjauksen järjestelmäksi, hieman räätälöintiäkin tarvittiin. Alussa toiveita oli paljonkin, mutta prosessissa haluttiin keskittyä tärkeimpiin. Lintuvuoren mukaan yksi selkeä esimerkki MES:n taipuisuudesta on heille tärkeä lavakortin tulostusmahdollisuus. Meillä on ISO9001-sertifikaatti, joka vaatii aukottoman tunnistamisen, ja lavakortti on tärkeä osa tätä tunnistamista.

”Lavakortin tulostus on asia, joka on onnistuttava tässä järjestelmällä. Alussa ohjelmassa ei ollut ihan selkeää tulostusmahdollisuutta, mutta räätälöinnin jälkeen ohjelma juttelee nyt tulostussoftan kanssa hyvin.”
Eero Lintuvuori, Production engineer, K. Hartwall Oy Ab

MES:lle on rakennettu oma selkeä rajapinta myös yrityksessä käytössä olevan ADC-järjestelmän (Automatic Data Collection) kanssa. Koneiden tilamuutokset tulevat näkyviin MES:iin ja operaattori voi raportoida syyn konehäiriölle tai odotukselle. Tämä osuus räätälöinnistä ei ole vielä käytössä. 

Sujuvaa tiimityötä

Lintuvuoren mukaan kaikki toimii uuden ohjelman kanssa hyvin. Työntekijät ovat visuaalisuuteen ja helppokäyttöisyyteen tyytyväisiä. K. Hartwallilla on jo työarjessa havaittu, että ohjelmiston käyttöönoton myötä kirjausvirheitä tuotannossa tulee selvästi aiempaa vähemmän. Työntekijöiden käyttöön MES:n myötä saatu visuaalinen näkymä auttaa hahmottamaan, mikä tuote on kyseessä. 

”Lisäksi laatudokumentit seuraavat nyt kaikkialle kun ennen ne jouduttiin hakemaan erikseen. Nyt ovat helposti saatavilla ja työntekijä voi itse tulostaa esimerkiksi mittauspöytäkirjat. Järjestelmä säästää aikaa ja luo konkreettista hyötyä.”
Eero Lintuvuori, Production engineer, K. Hartwall Oy Ab

Tiimityö Leanwaren asiantuntijoiden kanssa on ollut erittäin sujuvaa ja kommunikointi on ollut kaiken aikaa helppoa. Lintuvuori kiittelee, että aina on oltu valmiita keskustelemaan ja ottamaan selvää, että onko joku idea tai ajatus mahdollista toteuttaa ja mitä toteutus tarkoittaisi ohjelmiston kannalta.

”Heti jos on tullut joku haaste, niin on nopeasti reagoitu. Ja esimerkiksi erp-toimittajan kanssa Leanwaren kaverit ovat käyneet keskusteluja suoraan, joten on hyvin edenneet kaikki asiat.”
Eero Lintuvuori, Production engineer, K. Hartwall Oy Ab

Seuraava steppi LeanwareMES:n kanssa on ohjelmiston käyttöönotto myös Tšekissä, jossa K. Hartwallilla on pienimuotoista kokoonpanotoimintaa. Siellä ohjelmistolla tullaan hallinnoimaan kokoonpanokirjauksia.

Projektin päätavoite

Saada tuotannonohjaukselle helppokäyttöinen ja kaikki tiedot yhteen paikkaan kokoava järjestelmä.

Projektin merkittävimmät hyödyt

  1. Kirjausvirheet ovat merkittävästi vähentyneet.
  2. Laatudokumentit ovat nyt helposti saatavilla ja työntekijä voi itse tulostaa esimerkiksi mittauspöytäkirjat.
  3. Ohjelmisto on selkeä, visuaalinen sekä helppokäyttöinen ja se lisää työtyytyväisyyttä.
  4. Konekohtainen selkeä työjono 

Kiinnostavatko ohjelmistojemme mahdollisuudet? Ota yhteyttä Tomppaan

Tom Karlsson