”Uudistuksemme myötä tuotannon tehokkuutemme on käytännössä tuplattu”

Isku Interior Oy:n huonekalutehtaalla Lahdessa oltiin valmiita laajaan uudistukseen: tehtaan toimintatapaa ja isossa kuvassa tuotannon kulttuuria haluttiin muuttaa ketterämmäksi ja siirtyä sarjatuotannosta tilauskohtaiseen valmistukseen. Uudistuksella haettiin tehokkuutta, työn sujuvuutta, suoraviivaisempia prosesseja. Kolmisensataa henkeä työllistävän tehtaan 45 000 neliötä haluttiin järkevään käyttöön. Iskun ja Leanwaren yhteistyön kautta Iskun tehtaiden tehdaspinta-alaa voidaan vähentää merkittävästä, samalla henkilöstömäärällä voidaan vastata kasvavaan kysyntään.

”Nyt meillä on tehtaalla sellainen järjestelmä, joka tukee liiketoimintaa,” iloitsee Mikko Heinilä, Iskun valmistuspäällikkö.

Hänen mukaansa Iskun työntekijöiden työkuormaa ja työjonoja ja materiaalien kulkua voidaan nyt tuotannon uudistuksen jälkeen hallita: oikeat materiaalit ovat oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Heinilä sanoo, että tuotannon henkilöstö tietää, mitä heidän pitää tehdä milloinkin ja heillä on tarvitsemansa materiaalit.

”Meillä tuli päivittäisessä tekemisessä hukkaa tuotannossa ja varastossa. Ilman järjestelmän ohjausta aikaa kului materiaalien etsimiseen ja sen ihmettelemiseen, mitä seuraavaksi tapahtuu,” Heinilä kuvaa.

Jari Puputti toimi projektin tuoteomistajana Leanware Oy:stä. Puputti kertoo, että yhteistyö lähti liikkeelle pilottiprojektina yhdelle tuotanto-osastolle ja materiaalikeskusvarastoon vuonna 2016.

”Pilotissa havaittujen etujen realisoituessa asiakas päätti, että uudistus viedään läpi koko tehtaan laajuudella. Yhteistyön tuloksena saatiin yhdessä heidän toiminnalliset tarpeet määriteltyä.”

Pilottiosasto saatiin uudistettua vuoden 2016 loppupuolella. Viimeisin osasto sekä varasto on tullut käyttöön vuoden 2017 kesäkuussa ja loput osastot tulevat käyttöön vuoden 2018 syksyllä, kun uusi ERP otetaan tehtaalla käyttöön.

”Tehottomasta tuli tehokas, epäselvästä selkeä”

Mikko Heinilä summaa uudistuksen antia.

”Yksinkertaisesti sanoisin, että tehottomasta tuli tehokas, epäselvästä selkeä. Tämän lisäksi saimme lähtötilanteen tuotannon ongelmat vietyä minimiin. Selkeiden prosessien mukaan ongelmat ja haasteet pienenivät, virhemarginaalit siinä samalla,” Heinilä linjaa.

Heinilä kertoo, että Lahden Mukkulassa sijaitsevissa tehdashalleissa on aina tehty töitä taidolla ja tunteella. Vuosien aikana kuitenkin tuotannon kokonaisuuden hallinta on jäänyt arjen kiireisiin.

”Tämä on ollut todellinen opintomatka. Meillä ei aikaisemmin ollut sisälogistiikkaa sellaisenaan eroteltuna tuotannosta. Nyt on. Se on tuonut paljon uutta dynamiikkaa, selkeyttä tekemiseen. Pienemmällä tehdastilalla, samalla väkimäärällä voidaan hoitaa kasvavia volyymeja, se on aika konkreettinen hyöty se,” Heinilä sanoo.

Iskun tehtailla ollaankin nyt siirtymässä kahdesta tehdashallista yhteen. Heinilä sanoo, että tämän myötä jo nyt tuotannon tehokkuus on tuplattu.

”Se, että voidaan pienentää tiloja ja tuottaa sama tai jopa kasvava määrä laadukkaita huonekaluja ja toimistokalusteita on meidän kaikkien etu, myös isosti asiakkaidemme etu,” Heinilä sanoo.

Mikko Heinilän vinkit vastaavaa miettivälle tuotantojohtajalle:

  • Ehdottomasti tartu asiaan.
  • Leanwaren konsultointia kannattaa hyödyntää varhaisista stepeistä lähtien.
  • Kannattaa valita parhaat resurssit toteuttamaan projektia omastakin henkilöstöstä.
  • Yhteydenpito kumppanin kanssa tosi tiiviiksi.
  • Ota aikaa järjestelmätoimittajan kanssa tuotantoprosessien läpikäyntiin
  • Toimiva sisälogistiikka on avain onneen