Nopeutta tuotannon sekä oston suunnitteluun

Yritys ja haaste

Oy E. Boström Ab on perinteikäs perheleipomo Lepplaxissa, Pohjanmaalla. Yhtiön päämarkkina on kotimaassa ja liikevaihdosta 20 % on vientiä Ruotsiin. Leipomo toimittaa tuotteita sekä omalla että kauppojen omilla merkeillä. Leipomo noudattaa tuotannossa elintarviketeollisuuden ISO 22000 ja FSSC 22000 standardeja.

Toiminnan ja tuotantokapasiteetin kasvaessa toiminnanohjausjärjestelmän puitteissa tehtävä manuaalinen tuotannon suunnittelu ei enää vastannut vaatimuksiin. Samalla ostotoimintaan oli tarve löytää entistä parempia ratkaisuja. Toiveena oli myös saada apua laatustandardien vaatimusten täyttämiseen.

”Yksinkertaisesti tosi paljon hyötyä ja hyvä investointi.”
Annika Boström, toimitusjohtaja, Oy E. Boström Ab

Ratkaisu

Leipomon tavoitteena oli löytää läpinäkyvä ja joustava ohjausmalli ja sitä tukevat työvälineet tuotannon suunnitteluun ja ohjaukseen. LeanwareSCM:n ratkaisulla haettiin automaattisuutta ja ennustettavuutta päivittäiseen tekemiseen. Tavoite oli helppokäyttöinen suunnitteluratkaisu myynnin, tuotannon ja oston tarpeisiin. Suunnittelun haluttiin palvelevan tuotannon ja oston tarpeita ja parantavan ennakointia sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä. Samalla ratkaisun tuli vähentää manuaalista työtä – seurantojen, ennusteiden ja ohjausarvojen ylläpitoa toiminnanohjausjärjestelmässä ei enää käsin haluttu jatkaa.

Tulokset

Tuotannon suunnitteluun tarkkuutta ja joustavuutta

LeanwareSCM:n avulla tuotannon suunnittelu on tarkentunut ja nopeutunut. Ohjelman avulla tuotannon suunnittelija tietää heti onko tarve valmistaa vai ei. Tällä hetkellä koko seuraavan viikon tuotantotarpeen voi suunnitella parissa tunnissa ja vaihtuviin tilanteisiin voi reagoida heti.

Oston täydennysehdotukset automaattisesti

Kun tuotantosuunnitelma on vahvistettu, tarkistetaan samalla oston täydennystarpeet. Ohjelma päivittää datat ja täydennysehdotuslaskennat automaattisesti. Siten oston täydennysehdotus on ajan tasalla kaiken aikaa ja siitä näkee suoraan mitä pitää tilata ja mitä ei.

Kampanja- ja asiakasennusteilla ennakoitavuutta lisää

Ennustenäkymien avulla Boström voi ennakoida myös tulevat kampanjat hyvissä ajoin etukäteen. Ennusteiden avulla leipomo täydentää tuotantovarastoaan myös pidemmällä tähtäimellä sopivin tuotantoerin. Yhtenäisellä suunnittelulla katetaan nyt joustavasti lyhyen ja pidemmän aikavälin asiakastarpeita.

Lisää työaikaa ja toimitusvarmuutta

Ohjelman avulla tuotantosuunnitteluun ja ostoihin menee aikaa yhteensä 3-4 h / vko. Aikaa kuluu yli puolet vähemmän kuin aiemmin. Myös inhimilliset virheet, raaka-aine- ja materiaalipuutteet ovat vähentyneet ja toimitusvarmuus noussut.

Sujuvaa yhteistä kehitystä

LeanwareSCM ratkaisu toteutettiin vaiheittain. Ensivaiheessa tehtiin raportointi, ennusteet ja tuotannon suunnittelu ja toisessa vaiheessa oston täydennysehdotukset. Haasteellisen projektin aikana toimittajan saavutettavuus on ollut hyvä kaiken aikaa. Korjauksia ja kehitystöitä on toteutettu matkan varrella sujuvasti.

A ja O on, että perusedellytykset ovat kunnossa. Kaikista tärkeintä on, että saldot ovat oikein ja laskentatulokset luotettavia. Kun puutteita tai muutostarpeita on ilmaantunut, Leanware on korjannut ja toteuttanut muutokset mallikkaasti, toteaa Boström tyytyväisenä.

”Maalaisjärjellä toimiva, helppokäyttöinen ratkaisu.”
Annika Boström, toimitusjohtaja, Oy E. Boström Ab

Helppokäyttöinen kaikille

Perheleipomolla on matala työvoiman vaihtuvuus ja paljon pitkäaikaisia työntekijöitä.

Vanhimmat työntekijät ovat isäni aikaan palkattuja. Nuorimmat palkatut ovat 1990-luvulla syntyneitä. Meillä on ihmisiä monipuolisesti kondiittorista tradenomiin, kertoo Boström.

Henkilöstön monipuolisuus edellyttää ohjelmalta helppokäyttöisyyttä.

Ei voi olla niin, että osa käyttää ja osa ei. Kaikkien työntekijöiden tulee osata käyttää järjestelmää, eikä virheitä saa syntyä monta, toteaa Boström. On tärkeää, että järjestelmä on helppokäyttöinen kaikille, jatkaa Boström.

Projektissa helppokäyttöisyyden eteen tehtiin paljon töitä.

Olemme kehittäneet maalaisjärjellä toimivaa ratkaisua. Ostoja koskevat osat on suunniteltu osto-osaston kanssa, tuotantoa koskevat osat tuotannon kanssa, selvittää Annika Boström.

100 % toimintavarmuus

LeanwareSCM:n toimintavarmuus on ollut erinomainen kaiken aikaa.

Ohjelma on ollut 100 % toimintavarma. Se on ollut pois käytöstä vain kaksi kertaa lyhyesti. Kerran oli sähkökatkos tuotantolaitoksellamme, toinen kerta oli palvelimen vaihtotilanne, kertoo Boström toimintavarmuudesta.

Hyvä investointi. Isot hyödyt.

LeanwareSCM:n avulla leipomo vastaa nyt asiakkaiden, lainsäädännön ja laatustandardien vaatimuksiin. Ohjelma kuormittaa tuotantokapasiteettia tehokkaammin, optimoi varastot ja ostot sekä automatisoi raportointia laatustandardien ja asiakkaiden vaatimuksiin.

Suomalaiset leipomot taistelevat paljon kannattavuuden kanssa ja tuonti ulkomailta Suomeen kasvaa. Koneiden, työvoiman ja raaka-aineiden tehokkaampi käyttö on vastaus koventuneeseen kilpailuun. Täällä pärjää hyvin, jos tekee asiat fiksusti, kommentoi Boström.

Tämä ratkaisu on jo nyt loistava meidän tarpeisiin. Käytännössä ohjelman nyt tuottamat tuotantoennusteet, ostoehdotukset ja jäljitettävyysraportit vastaavat tai antavat jopa enemmän kuin yhden henkilön työpanoksen täysin automaattisesti, summaa Boström ohjelman tuomaa hyötyä. Yhteinen kehitystyö jatkuu. Ohjelma kehittyy kaiken aikaa ja mulla on muutama parannusehdotus miten ohjelma saadaan vielä paremmaksi, Annika Boström päättää.