Leanwarelaiset ovat luomassa tuotannon digitalisaation revoluutiota

Digitalisaatio tuo täyden läpinäkyvyyden tuotantoon ja mahdollistaa merkittävän tuottavuusloikan. Järjestimme kesäkuussa seminaarin, jossa käsiteltiin Industry 4.0 visioita valmistavan teollisuuden näkökulmasta. Tämän lisäksi päivän aikana kuultiin tuotannon digitalisoinnin case-esimerkkejä ja esittelimme osallistujille mitä yritykset ovat saavuttaneet MES – ja WMS- järjestelmien avulla.

Tapahtumaa kohtaan oli todellista mielenkiintoa ja se näkyi myös osallistujamäärässämme. Odotimme paikalle 30 henkilöä, mutta ilmoittautumisia vastaanottaessamme ja päivän koittaessa, oli osallistujamäärä päälle 60 hengen! Wau, selkeästi tälle aihealueelle oli kysyntää!

Seminaari alkoi yritysvierailuilla joko Metso Mineralsilla, AGCO Powerilla tai Nokian Raskailla Renkailla. Tämän jälkeen saimme kuulla mielenkiintoisia puheenvuoroja Juho Nummelalta (toimitusjohtaja Ponsse Oyj), Pasi Antinmaalta (tehdaspäällikkö, Nokian Renkaat Oyj), Heikki Matssonilta (tietohallintojohtaja, Nokiaan Renkaat Oyj) ja Mikko Kaunismäeltä (Manager, Global Manufacturing Engineering, Agco Power).

”Mielenkiintoisin ja paras päivä Leanwarella!”

Tuoteomistajana toimivat Jussi Ojala, Jussi Salakka ja Kari Harju olivat itsekin paikan päällä ja heidän mukaan tapahtuman tunnelma oli upea ja innostava.

Niin Leanwaren kuin heidänkin työn merkitys korostui päivän aikana: ”Tehostamme asiakkaan prosesseja ja sitä kautta lisäämme heidän kilpailukykyään sekä työn pysymistä Suomessa, tekemisellämme on iso merkitys! Syy miksi tulin Leanwarelle oli juurikin tämä ja tapahtuma vahvisti ajatustani. Suomen mittakaavassa olemme kärkipäässä näissä asioissa! ” Jussi Ojala toteaa  ja jatkaa ”Tämä oli ehdottomasti mielenkiintoisin ja paras päivä Leanwarella!”

Jussi Salakka oli vakuuttunut puheenvuoroista: ”Ponssen puheenvuorosta ilmeni hyviä kommentteja, mm. tuoterakenne pitää olla ensin kunnossa, muuten digitalisaatiosta ei tule mitään. Roadmapin tärkeys nousi myös esille jokaisessa puheenvuorossa. Täytyy olla selkeät suunnitelmat miten lähdetään ja miten edetään tuotannon digitalisaation suhteen. Ei riitä, että asiakas tai toimittaja tietää mitä tavoitellaan, molempien pitää tietää mitä tavoitellaan!”.

Kari Harju fiilisteli tapahtuman yleistä tunnelmaa: Huikea power effekti oli huomata kuinka paljon ihmisiä ja innokkaita sellaisia tapahtumassa oli! Pääsi vaihtamaan kunnolla ajatuksia ja saamaan ihan vertaistukea. Siinä missä toinen teki muoviputkea ja toinen taas toista, niin samojen ongelmien parissa ihmiset painivat!”

”Paperia hirveät määrät edelleen tehtaan lattialla!”

Yksi mieleenpainuvimmista asioista oli yritysten paperiprosessiin liittyvä hukka. Tapahtumassa oli ollut paljon keskustelua Excelin ja paperin käytöstä tehtailla.

”Yllättävän moni yritys painii edelleen paperihukan parissa. Paperia on edelleen hirveät määrät tehtaiden lattialla ja se lisää yritysten hukkaa. Osataanko paperiprosessin pyörittämiseen kuluvaa aikaa ja hukkaa huomioida?” pohti tapahtuman jälkeen Kari Harju.

Roadmap oli myös yksi kuuma aihe ja Salakan Jussi toteaa, että tulevaisuudessa on pyrittävä siihen, että on roadmap, jota päivitetään matkan varrella. ”Nykyisellään roadmap toteutuu vaihtelevasti ja se voi olla epärealistinen aikataulun suhteen.”

”Pitkäaikaiset suunnitelmat ja roadmappien tärkeys asiakkaalle on olennaista. Tehdään useamman vuoden suunnitelma miten lähdetään toteuttamaan digitalisaatiota ja prosessien kehittämistä” jatkaa Jussi Ojala aiheesta.

Monipuolisempaa ja ratkaisukeskeisempää ohjelmistokehitystä

Tekijöiden kannalta tuotannon digitalisaatio tuo lisää mahdollisuuksia entistä monipuolisempaan ohjelmistokehitykseen. Tuotteen rakenteen kehittyessä modulaarisempaan suuntaan, päästään käyttämään uudempia teknologioita aina sen mukaan mikä parhaiten kyseiseen ”palikkaan” sopii. 

Tuotteiden kannalta tämä tarkoittaa monipuolisuutta, voidaan tarjota palasia eri tarpeisiin, laajemmalla skaalalla. Tulevaisuudessa voitaisiin tarjota entistä enemmän itsenäisiä kokonaisuuksia, joita liitetään yhteen ja mahdollisuudet ovatkin rajattomat sen osalta mitä asiakkaat tulevat tarvitsemaan.” Tuotteen modulaarisuus nousi Jussi Salakan mukaan vahvasti esiin myös Nokian Raskaiden Renkaiden puheenvuorossa.

Tekemisessä korostuukin entistä enemmän ratkaisukeskeisyys. Vaatii toki rohkeutta ja uskallusta ajatella ratkaisun kannalta, ei niinkään sen tuotteen kannalta.  Meillä tiimeissä toteutuu jo se että katsotaan ratkaisukohtaisesti mitä ja millä on järkevä toteuttaa. ” Jussi Salakka kehaisee.

Mikä oli mieleenpainuvin asia seminaarissa?

Kari Harju: ”Useampi totesi ettei ERP saisi näkyä lattialla ja MES on tehtaan lattiatason sekä sen tuotantojohtajien asia, ei pelkästään yrityksen IT-osaston.”

Jussi Salakka: ”Vakuuttavia puheenvuoroja, erityisesti Ponssen esitys jäi mieleen!”

Jussi Ojala: ”Tehdään erittäin merkityksellistä työtä, paras päivä Leanwarella!”


Haluatko olla mukanamme tuotannon digitalisaation revoluutiossa? Katso millaisia osaajia etsimme joukkoomme  tai lähetä avoin hakemus osoitteeseen rekry@leanware.fi.

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat uusimmat blogikirjoitukset sekä tietoa Leanwaren tapahtumista ja ajankohtaisista asioista suoraan sähköpostiisi.

    Tätä lomaketta suojaa Google reCAPTCHA, ja Googlen tietosuojakäytäntöä ja käyttöehtoja sovelletaan.

    Blogi

    Saatavuus mahdollistaa toimitusvarmuuden

    Turhan usein ostotoiminta muistetaan liian isoista varastonarvoista tai puutteista ja myöhästymisistä. Tähän johtavat epäselvät prosessit ja hajanaiset toimintatavat. Lue lisää

    ABC-luokittelu oston ja hankinnan ohjauksessa

    Kun varastossa on vääriä tuotteita, yrityksellä ei ole mitä myydä tai varaston korkea täyttöaste sekä ostorivimäärä tuottaa tehottomuutta, on tarpeen palataperusasioiden äärelle ja määritellä konkreettiset tavoitteet ostamiselle. Lue lisää

    Tavoitteellinen ostaminen

    Tavoitteellisella ostamisella varmistetaan tuotteiden hyvä saatavuus samalla kun pidetään huoli siitä, että varastoon ei sitoudu liikaa vaihto-omaisuutta. Lue lisää