ABC-luokittelu oston ja hankinnan ohjauksessa

Kun varastossa on vääriä tuotteita, yrityksellä ei ole mitä myydä tai varaston korkea täyttöaste sekä ostorivimäärä tuottaa tehottomuutta, on tarpeen palata perusasioiden äärelle ja määritellä konkreettiset tavoitteet ostamiselle. Leanwaren oston ja hankintatoimen ohjauksen ytimessä on ABC-luokittelu.

ABC-analyysin avulla varastoitavat tuotteet luokitellaan tarpeen mukaisesti. Analyysin jälkeen lasketaan ihannekierto ABC-luokittain huomioiden varastointi- ja ostorivin työkustannukset. Lähes poikkeuksetta nimikejakauma noudattaa 80/20-sääntöä, eli 80 % rahasta tulee 20 % nimikkeistä.

Nimikkeiden ABC-jaottelun jälkeen asetetaan luokkakohtaiset tavoitteet ja aletaan ostaa niiden mukaisesti. Kun tuotteiden menekit muuttuvat, päivittyvät myös niiden ostoerä ja tilauspiste automaattisesti. Suurin osa nimikemassasta on automatisoitavissa, jolloin oston työmäärä vähenee merkittävästi. Tällöin yläluokkien nimikkeiden tarkkaan ohjaukseen jää enemmän aikaa ja poikkeamat saadaan näkyviksi riittävän ajoissa.

Luokittelun hyödyt:

 • Oston työ tehostuu ja säästettyä aikaa voi käyttää manuaalisten töiden sijasta kehittämiseen ja näin saadaan selkeitä säästöjä.
 • Reaaliaikainen seuranta konkretisoituu ja kattava kuva tuotevalikoiman tilanteesta saadaan helposti.
 • Palvelutaso paranee, asiakastyytyväisyys lisääntyy ja vältetään ylimääräisiä toimituskustannuksia.

Lue lisää oston ja hankinnan kehittämisestä Oston ja hankinnan automatisoinnin oppaasta! 

Case Mitsubishi Logisnext Europe: kehitysprojekti paransi ennustettavuutta

Lähtötilanne: MLE halusi kehittää toimittaja- ja nimikehallintaa samalla mahdollistaen varastoarvojen, nimikkeenohjauksen, tuotannon palvelutason, tuotepolitiikan, mittaristojen seurattavuuden sekä hankintaparametrien parantamisen. Aiemmat toimintatavat eivät olleet riittävän moderneja, jotta tämä kaikki olisi mahdollistunut.

Ratkaisu: Yhteistyö aloitettiin Leanwaren kanssa Prestudy-analyysillä. Hankintaosaston osaamista lisättiin ABC-logiikan, nimikkeistön analysoinnin, ohjausparametrien sekä nimikesuunnittelun koulutuksella. Tämän jälkeen käyttöön otettiin LeanwareSCM-ohjelmisto sekä raportointiin liittyvät Power BI -mittarit.

Katso tulokset!

Ota yhteyttä

Tom Karlsson

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat uusimmat blogikirjoitukset sekä tietoa Leanwaren tapahtumista ja ajankohtaisista asioista suoraan sähköpostiisi.

  Tätä lomaketta suojaa Google reCAPTCHA, ja Googlen tietosuojakäytäntöä ja käyttöehtoja sovelletaan.

  14.3.2024 Tavoitteellinen ostaminen ja ABC-luokittelun hyödyntäminen

  Webinaarissa keskitytään tavoitteelliseen ostoon ja hankintaan sekä siihen, mitkä tekijät ja työkalut tukevat ostamista ja hankintaa. Lue lisää

  Saldonhallinnasta tulokselliseen varastonhallintaan -opas on julkaistu!

  Oppaan luettuasi ymmärrät, miten WMS-järjestelmät tyypillisesti eroavat ERP-järjestelmistä ja mahdollistavat tehokkaamman ja virheettömämmän logistiikan sekä tyytyväisemmät asiakkaat ja työntekijät. Lue lisää

  LeanwareSCM-ohjelmiston tuotekehitysuutisia

  LeanwareSCM-ohjelmisto on saatavilla SaaS-palveluna ja uudet ominaisuudet päivittyvät sinne jatkuvasti. Lue lisää