Varastojärjestelmä seuraavalle tasolle

Olin juuri (16.2.2022) puhumassa Business Finlandin tapahtumassa verkkokaupan varaston digitalisaatiosta. Esitetty kysymys innoitti kirjoittamaan tämän blogi-tekstin. Kysymys kuului: Mistä tiedän, missä vaiheessa pitäisi siirtyä verkkokauppa-järjestelmän varastomodulista tai ERP:in WM-järjestelmästä eteenpäin?

Kokonaistehokkuus on yksi tärkeimmistä mittareista. Se lasketaan jakamalla lähtevät rivit kaikilla varaston työtunneilla ml. työnjohdon tunnit. Kokeneemmat (eli siis vanhat) sekoittavat tämän keräystehoon ja alkavat leikata mm. vastaanoton ja inventoinnin tunteja pois. Näin ei pidä toimia vaan jakajana on nimenomaan kaikki varaston työtunnit. Kun varaston henkilömäärä on yli kolme ja kokonaistehokkuus alle 10, niin selkeästi kannattaa harkita seuraavan tason järjestelmää. Laatu, clousing ajan jatkaminen, kasvun mahdollistaminen sekä vuokrahenkilöstön joustava käyttö ovat myös usein hyvin painavia syitä siirtyä seuraavalle tasolle.

Varastonhallintajärjestelmät, oli ne sitten erillisiä tai ERP:in tai verkkokaupan omia palikoita, kuulostavat samanlaisilta keskenään. Kaikissa on kaikki perusfunktiot: vastaanotto, varastokirjanpito, keräys ja inventointi. Miten eri järjestelmien soveltuvuutta voi arvioida?

Tärkein juttu on referenssikäynnit ja niillä todennettu kokonaistehokkuus. Referenssikäynnin kohteen pitäisi vastata nimikkeiden käsiteltävyydeltä ja tilausrivirakenteelta sinun varastoasi. Haaste referenssikäynnillä on erottaa touhukkuus ja tuottavuus. Touhukas varasto sisältää usein paljon Lean-filosofian vastaista hukkaa. Esimerkki hukasta on turhat siirrot varastolla. Referenssikäynnillä saat käsityksen toimittajakandidaatin sisälogistisesta osaamisesta ja järjestelmän kyvystä tuottaa laatua sekä kokonaistehokkuutta.

Referenssikäynnin lisäksi sinun pitää miettiä, mistä toiminnoista tai ominaisuuksista syntyy sinulle suurimmat hyödyt. Alla on suppea esimerkkilista toiminnoista ja ominaisuuksista.

Perusfilosofia:

 • Varastotilan optimointi/dynaaminen varastointi
 • Käsittely-yksiköt
 • Työjonot
 • Integraatio automaatioon
 • Virheen esto (error proofing)
 • Pakkaushierarkiat

Täytöt reservistä aktiiviin

 • Järjestelmä tekee automaattisesti täyttösiirrot

Keräily:

 • Systeemissä on eri keräystyypit: ryhmäkeräily, trukkikeräily, korkeakeräily, lappukeräily…
 • Tilausrivien jako automaattisesti eri keräystyypeille: Esim pientavara ryhmäkeräilyyn ja painava/iso rivi trukkikeräilyyn
 • Ryhmäkeräilyyn kerralla menevät tilaukset tulevat automaattisesti

Yhdistely ja merkintä:

 • Ohjattu yhdistely eri keräysprosesseista
 • Integraatiot kuljetusliikkeille
 • Automaattisesti tarvittavat dokumentit (lähetyslista, takuutodistukset, ESR..)

Muuta:

 • Läpinäkyvyys työkuormaan ja suoritteisiin (teho)
 • Jäljitettävyys: materiaalin liikkeet ja henkilöiden tekemät operaatiot

Kaikilla on saman nimiset toiminnot, mutta lopputuloksessa eli tehossa ja laadussa nähdään isoja eroja. WMS-hankinta ei ole IT-projekti vaan sen pitää olla logistiikan kehitysprojekti.

Mikäli mietit varastossasi seuraavaa askelta, ota rohkeasti meihin yhteyttä. Me autamme!

 

Janne Viinikkala

Mr Sisälogistiikka

Lisätietoja

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat uusimmat blogikirjoitukset sekä tietoa Leanwaren tapahtumista ja ajankohtaisista asioista suoraan sähköpostiisi.

  Tätä lomaketta suojaa Google reCAPTCHA, ja Googlen tietosuojakäytäntöä ja käyttöehtoja sovelletaan.

  Blogi

  Optimoiva varastointi

  Miltä kuulostaa hyppy perinteisistä varaosa­hyllyistä automatisoituun sekä itse­ohjautuvaan ja -oppivaan varaston­hallintaan? Kun reaaliaikainen tieto on aina saatavilla, pystyt vastaamaan tulevaisuuden haasteisiin jo tänään. Lue lisää

  Miten valita oikea WMS automaatiohankkeessa?

  Suunnitelmissa varasto­automaation hankinta, mutta miten osaat valita oikean varasto­hallinta­järjestelmä (WMS) automaation ja ERP:in väliin? Tarjontaa riittää, kun automaatti­toimittajat tarjoavat omaa WMS:säänsä sekä lisäksi tarjolla on vielä pelkästään erillistä WMS:sää myyviä yrityksiä. Lue lisää

  Valmiit visuaaliset mittarit mittarimieheltä

  Olen mittarimies, visuaalinen mittarimies. Luvut ovat kivoja, mutta haluan niiden lisäksi arvioida tilannetta, kehittymistä ja… Lue lisää