Päivä Varustelekaa

Aloitetaan kysymyksellä: Miten juuri Leanwarelle tullut myyntimies saadaan oppimaan talon tuotteita? Vastaus on helppo – lähetetään hänet päiväksi tekemään oikeita töitä!

Lopputuloksena allekirjoittanut päätyi tutustumaan Varustelekan varastoon  ja Leanwaren WMS-järjestelmän toimintaan sen ohjauksessa.

Päivä alkoi ”pomon puhuttelulla” Teemu Tervashongan toimesta. Teemu kertoi, miten hän tuli Varustelekaan vuonna 2010 ja alkoi ensi töikseen tehostaa varaston logistiikkaa vastaamaan yrityksen kasvanutta myyntiä. Myöhemmin Teemu törmäsi Leanin käsitteeseen ja oivalsi tehneensä uudistustöitä Lean-oppien mukaisesti, tuntematta vielä itse käsitettä. Teemun mukaan tavaravirran tehostamisessa pääsee hyvään vauhtiin käyttämällä maalaisjärkeä ja osallistamalla työntekijöitä antamaan palautetta sekä ehdottamaan muutoksia. Laajemmat investoinnit tulivat mukaan vasta vuonna 2014 Leanwaren WMS:n muodossa.

”Tästä tulee hieno päivä – tänään saadaan ensimmäistä kertaa miljoonan euron kuukausimyynti rikki.”

Puhuttelun jälkeen kävelimme varaston läpi tavaravirtaa seuraten: vastaanotto, hyllytys, keräily sekä lähettämö. Tämän jälkeen olikin aika ryhtyä toimeen ja muuttua tuottavaksi varastotyöntekijäksi – ilman sen kummempia koulutuksia. Minulle kerrottiin, että tekeminen on hiottu niin helpoksi (mietitty työnkulut ja poistettu inhimillisen virheen mahdollisuuksia), että kahdeksasluokkalaiset voivat aloittaa TET-harjoittelun tuottavana varastotyöntekijänä noin tunnin perehdytyksellä.

Haaste on heitetty, joten ei muuta kuin hommiin!

Vastaanoton esimies Miro ottaa tilanteen haltuun ja opastaa, mistä saan keräilykärryn 9-keräilyä varten. (9-keräily = kerätään samalla kierroksella tavarat yhdeksään tilaukseen.) Kirjaudumme kärryssä olevaan tablettiin ja valitsemme sormeen kiinnitettävän langattoman lukijan keräilyä varten.

Tämän jälkeen merkitään kärryn laatikot ja ladataan tabletille keräilylista, jonka tavaroita lähdemme noutamaan. Sitten matkaan kohti varaston ensimmäistä lohkoa. Työ on helppoa kuin heinänteko: hae tuote X paikasta Y, nosta se keräilykärryn koriin kolme, kuittaa lukemalla keräilykorin viivakoodi ja suunnista kohti seuraavaa paikkaa.

Työ on tehty myyjävarmaksi (eräänlainen synonyymi idioottivarmalle) lisäämällä keräilyyn varmistuskysymyksiä niissä kohdissa, joissa virheiden vaara on suurin. Varmistetaan esimerkiksi, tuliko kyytiin oikea määrä poletteja, metritavarana myytävää nauhaa tai muuta tavaraa, joka poikkeaa saapasparista tai kypärästä.

Kun teemme keräilykierrosta, Miro kertoo miten Varustelekalla on siirrytty aiemmin käytössä olleesta  6-keräilystä 9-keräilyyn varastotiimin toiveesta. Jopa ehdotus 9-keräilyyn käytetystä kalustosta on tullut tiimiltä.

Kierros menee läpi noin 15-20 minuutissa, jonka jälkeen tavarat esipakataan ja jätetään lähettämöön. Tässä vaiheessa olen kuulemma täysin oppinut, joten teen vielä muutaman kierroksen itsenäisesti, jonka jälkeen käyn lähettämön puolella katsomassa, miten lähetyksiin liitetään osoitetiedot ja jätetään odottamaan seuraavaa kuljetusta.

Päivään mahtui paljon muutakin, mutta siirrytään kuitenkin summaamaan päähuomiot:

 • Toiminta varastolla on tehty virtaviivaiseksi ja helposti omaksuttavaksi.
 • Toiminta näyttää kiireettömältä, vaikka samaan aikaan tehdään myyntiennätyksiä.
 • Ihmiset viihtyvät hyvin. Olo on kuin Utopiassa.
 • Tiimin tekemisiin luotetaan ja logistiikkapäällikkö Teemu luotsaa prosessin kehittämistä sen sijaan, että keskittyisi suoranaiseen työnohjaukseen.

Miljoonan euron raja meni kyseisenä päivänä rikki ja kaikki lähetykset saatiin lähtemään ajallaan. Toimii.

Harri Vuolle
Sales Manager
Leanware Oy

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat uusimmat blogikirjoitukset sekä tietoa Leanwaren tapahtumista ja ajankohtaisista asioista suoraan sähköpostiisi.

  Tätä lomaketta suojaa Google reCAPTCHA, ja Googlen tietosuojakäytäntöä ja käyttöehtoja sovelletaan.

  Blogi

  Järjestelmien väliset integraatiot – tehokasta tietojenvaihtoa ohjelmointirajapintojen avulla

  Ohjelmointirajapinnat, tunnetaan myös nimellä APIt (Application Programming Interface), ovat järjestelmien tapa kommunikoida keskenään. APIt välittävät tietoa ja käskyjä eri järjestelmien välillä ja huolehtivat tarvittavista datamuunnoksista. Lue lisää

  Tiedolla johtaminen strategian tukena

  Tiedolla johtaminen osana strategiaa tarkoittaa lyhykäisyydessään sitä, että organisaatiossa pyritään luomaan päätöksenteon tueksi luotettavaa tietoa, jonka avulla organisaatiota johdetaan. Lue lisää

  Ihminen koneena: Leanwaren järjestelmät, ERP ja integraatiot

  Voimme kuvata näitä järjestelmiä ihmisenä, jossa ERP on aivot, ja integraatiot toimivat sydämenä ja hermostona, joka pitää kaiken liikkeessä ja välittää tietoa eri järjestelmien välillä. Lue lisää