Aloitetaan kysymyksellä: Miten juuri Leanwarelle tullut myyntimies saadaan oppimaan talon tuotteita? Vastaus on helppo – lähetetään hänet päiväksi tekemään oikeita töitä!
Lopputuloksena allekirjoittanut päätyi tutustumaan Varustelekan varastoon ja Leanwaren WMS-järjestelmän toimintaan sen ohjauksessa.
Päivä alkoi ”pomon puhuttelulla” Teemu Tervashongan toimesta. Teemu kertoi, miten hän tuli Varustelekaan vuonna 2010 ja alkoi ensi töikseen tehostaa varaston logistiikkaa vastaamaan yrityksen kasvanutta myyntiä. Myöhemmin Teemu törmäsi Leanin käsitteeseen ja oivalsi tehneensä uudistustöitä Lean-oppien mukaisesti, tuntematta vielä itse käsitettä. Teemun mukaan tavaravirran tehostamisessa pääsee hyvään vauhtiin käyttämällä maalaisjärkeä ja osallistamalla työntekijöitä antamaan palautetta sekä ehdottamaan muutoksia. Laajemmat investoinnit tulivat mukaan vasta vuonna 2014 Leanwaren WMS:n muodossa.
Puhuttelun jälkeen kävelimme varaston läpi tavaravirtaa seuraten: vastaanotto, hyllytys, keräily sekä lähettämö. Tämän jälkeen olikin aika ryhtyä toimeen ja muuttua tuottavaksi varastotyöntekijäksi – ilman sen kummempia koulutuksia. Minulle kerrottiin, että tekeminen on hiottu niin helpoksi (mietitty työnkulut ja poistettu inhimillisen virheen mahdollisuuksia), että kahdeksasluokkalaiset voivat aloittaa TET-harjoittelun tuottavana varastotyöntekijänä noin tunnin perehdytyksellä.
Haaste on heitetty, joten ei muuta kuin hommiin!
Vastaanoton esimies Miro ottaa tilanteen haltuun ja opastaa, mistä saan keräilykärryn 9-keräilyä varten. (9-keräily = kerätään samalla kierroksella tavarat yhdeksään tilaukseen.) Kirjaudumme kärryssä olevaan tablettiin ja valitsemme sormeen kiinnitettävän langattoman lukijan keräilyä varten.
Tämän jälkeen merkitään kärryn laatikot ja ladataan tabletille keräilylista, jonka tavaroita lähdemme noutamaan. Sitten matkaan kohti varaston ensimmäistä lohkoa. Työ on helppoa kuin heinänteko: hae tuote X paikasta Y, nosta se keräilykärryn koriin kolme, kuittaa lukemalla keräilykorin viivakoodi ja suunnista kohti seuraavaa paikkaa.
Työ on tehty myyjävarmaksi (eräänlainen synonyymi idioottivarmalle) lisäämällä keräilyyn varmistuskysymyksiä niissä kohdissa, joissa virheiden vaara on suurin. Varmistetaan esimerkiksi, tuliko kyytiin oikea määrä poletteja, metritavarana myytävää nauhaa tai muuta tavaraa, joka poikkeaa saapasparista tai kypärästä.
Kun teemme keräilykierrosta, Miro kertoo miten Varustelekalla on siirrytty aiemmin käytössä olleesta 6-keräilystä 9-keräilyyn varastotiimin toiveesta. Jopa ehdotus 9-keräilyyn käytetystä kalustosta on tullut tiimiltä.
Kierros menee läpi noin 15-20 minuutissa, jonka jälkeen tavarat esipakataan ja jätetään lähettämöön. Tässä vaiheessa olen kuulemma täysin oppinut, joten teen vielä muutaman kierroksen itsenäisesti, jonka jälkeen käyn lähettämön puolella katsomassa, miten lähetyksiin liitetään osoitetiedot ja jätetään odottamaan seuraavaa kuljetusta.
Päivään mahtui paljon muutakin, mutta siirrytään kuitenkin summaamaan päähuomiot:
Miljoonan euron raja meni kyseisenä päivänä rikki ja kaikki lähetykset saatiin lähtemään ajallaan. Toimii.
Harri Vuolle
Sales Manager
Leanware Oy