Osta tuloksia ja kumppanuutta

Otsikko on suora lainaus LOGY ry:n Osto&Logistiikka-lehden Osto&Logistiikka-lehden 3/2017 artikkelista. Paula Launonen tarttui kirjoituksellaan ajankohtaiseen aiheeseen, asiantuntijapalveluiden ostamiseen, samaan aikaan kun Suomen teollisuus on heräämässä orastavaan kasvuun.

Kasvun alkaessa huomataan monesti tarve tehostaa omaa toimintaa joko toimintatapoja muuttamalla, uusiin työkaluihin investoimalla tai ottamalla käyttöön kokonaan uusia tekniikoita. Kyseessä on muutostilanne, jossa ulkopuolinen näkemys monesti auttaa saamaan nopeamman lähdön ja tuomaan näkemystä kokonaisuuteen out-of-the-box. Monesti kauempaa vain on helpompi nähdä.

Paula Launonen listaa artikkelissaan viisi vinkkiä asiantuntijatyön menestyksekkääseen ostamiseen:

  1. Määrittele tavoite
  2. Älä kilpailuta
  3. Pyydä ratkaisua
  4. Laadi fiksu sopimus
  5. Älä jätä konsulttia yksin

Täydennetään vinkkejä vielä konsultointia tarjoavan yrityksen näkökulmasta:

  1. Määrittele tavoite. Kirjaa nykyinen tilanteesi, mitä olet tavoittelemassa, miksi olet tavoittelemassa ja mikä olisi ideaalinen lopputulos. Nämä auttavat asiantuntijaa ymmärtämään kokonaisuutta ja tarvittaessa ohjaamaan tavoitetta saavutettavissa olevaksi.
  2. Älä kilpailuta. Asetun tässä hieman poikkiteloin: kilpailuta. Mutta älä hinnan, vaan sinulle sopivan osaamisen ja näyttöjen perusteella. Mieti, kuinka suurta muutosta olet tekemässä, valitse kumppani niin että hän pystyy tukemaan sinua koko muutosvaiheen ajan. Toimintanne muotoutuu tehokkaaksi ja vältät ylimääräiset tiedonsiirrot toimijalta toiselle. Anna kilpailutusvaiheelle aikaa, jotta ehdit muodostamaan riittävän hyvän kuvan eri toimijoiden osaamisesta. Samalla kartutat itsellesi tietopääomaa valinnan tekemiseksi.
  3. Pyydä ratkaisua. Älä pyydä juuri tiettyä trendikästä työkalua. Kun et sido itseäsi tai asiantuntijaasi tiettyyn työkaluun, on todennäköistä, että löydät projektin aikana työkalun, joka tukee tahtotilaa parhaiten. Ole valmis muuttamaan oletuksia työn edetessä ja opin karttuessa.
  4. Laadi fiksu sopimus. Fiksussa sopimuksessa huomioidaan muutostilanteet opin karttuessa ja jätetään vastuullisten ihmisten, esimerkiksi ohjausryhmän jäsenille, valtuudet muuttaa tavoitteita. Luota ihmisiin.
  5. Älä jätä konsulttia yksin. Konsultti tuo mukanaan oman laajan osaamisensa. Hän ei kuitenkaan opi ympäristösi erityispiirteitä ja niiden vaikutussuhteita päivässä tai kahdessa. Riittävä tuki ja toimintaympäristön tarkempi opastaminen on tarpeen, jotta konsultti pystyy soveltamaan osaamistaan käytännössä. Samalla konsultti hahmottaa paremmin mihin on mahdollista päästä muutosprojektille annetun ajan puitteissa. Konsultin työ jää puolitiehen, jos siinä ei ole huomioitu ympäröiviä realiteetteja kuten paikallista neuvottelukulttuuria.

Manner-Euroopassa käytetään konsultointia enemmän ja matalammalla kynnyksellä kuin Suomessa, jossa törmää liiankin usein ”Me emme sitten maksa konsultoinnista” -lauseeseen.

Uskallan kuitenkin väittää, että pääset parempiin määrittelyihin ja sitä kautta lopputuloksiin, kun annat konsultille aikaa, kohtelet häntä kumppanina ja olet valmis maksamaan saadaksesi hänen asiantuntemuksensa käyttöön. Saat käyttöösi jopa kymmenien vuosien osaamisen ja opit samalla itse enemmän.

Oletko koskaan pyytänyt kaveriltasi neuvoa ja päässyt sen avulla eteenpäin?

Pohjimmiltaan kyse on samasta asiasta.

Harri Vuolle
Sales Manager
Leanware Oy

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat uusimmat blogikirjoitukset sekä tietoa Leanwaren tapahtumista ja ajankohtaisista asioista suoraan sähköpostiisi.

    Tätä lomaketta suojaa Google reCAPTCHA, ja Googlen tietosuojakäytäntöä ja käyttöehtoja sovelletaan.

    Blogi

    Asiakascase: LeanwareMESin käyttöönotto 4 kuukaudessa

    Teollisuudessa toimiva asiakasyrityksemme hankki Leanwarelta visuaalisen ja ohjaavan LeanwareMES-ohjelmiston kehittääkseen tuotantonsa digitalisaatiota, laatua ja analytiikkaa.  Lue lisää

    Saatavuus mahdollistaa toimitusvarmuuden

    Turhan usein ostotoiminta muistetaan liian isoista varastonarvoista tai puutteista ja myöhästymisistä. Tähän johtavat epäselvät prosessit ja hajanaiset toimintatavat. Lue lisää

    ABC-luokittelu oston ja hankinnan ohjauksessa

    Kun varastossa on vääriä tuotteita, yrityksellä ei ole mitä myydä tai varaston korkea täyttöaste sekä ostorivimäärä tuottaa tehottomuutta, on tarpeen palataperusasioiden äärelle ja määritellä konkreettiset tavoitteet ostamiselle. Lue lisää