Suunnitelmissa varastoautomaation hankinta, mutta miten osaat valita oikean varastonhallintajärjestelmän (WMS) automaation ja ERP:in väliin? Tarjontaa riittää, kun automaattitoimittajat tarjoavat omaa WMS:säänsä sekä lisäksi tarjolla on vielä pelkästään erillistä WMS:sää myyviä yrityksiä.
Listaa prosessit, joita WMS:llä pitää ohjata. Lajittele ne ”vain automaatioon liittyviin” ja ”muihin”. Mikäli prosesseissa on käytännössä ”vain automaatioon liittyviä”, automaation oma WMS on silloin todennäköisesti vahvempi vaihtoehto. Jos selkeästi on myös muita prosesseja, niin kannattaa tutustua kolmannen osapuolen WMS:hin.
Mitä kauemmas automaatiosta materiaalihallinta laajenee, sitä enemmän erillinen WMS on vahvoilla. Esimerkkeinä tällaisista ovat manuaalivaraston hyllytys ja keräys, ihmisten tekemä pakkaus ja yhdistely, materiaalisiirrot tuotantoon tai display/kittien valmistus.
Kun isoja hankintoja tehdään, kannattaa katse suunnata nykyhetken lisäksi tulevaisuuteen. Miltä automaatiosi näyttää viiden vuoden kuluttua? Näetkö, että tarvitset ensimmäisen automaation lisäksi muuta varastoautomaatiota kuten automaattitrukkeja tai hyllystöhissejä?
Jos valitset erillisen WMS:n, et ole sidottu tiettyyn toimittajaan ja hänen tarjoamiinsa mahdollisuuksiin. Tällöin voit valita myös tulevaisuudessa aina parhaan vaihtoehdon varastollesi. Mikäli strategia on sitoutua yhteen automaatiotoimittajaan, silloin toimittajan tarjoama WMS on hyvä ratkaisu.
Valitse kumppani ja järjestelmä, jotka kehittyvät jatkuvasti. Silloin järjestelmän elinkaari on taattu.
Kun uusia hankintoja aletaan harkita, paras tilanne olisi, etteivät automaatio- ja WMS-hankinnat tapahtuisi samanaikaisesti. WMS pakottaa laittamaan master datan kuntoon (esim. tuotetiedot, osto- ja myyntitilaukset) ja opettaa henkilöstön toimimaan järjestelmäohjatusti. Sen jälkeen automaation käyttöönotto on paljon helpompaa. Järjestyksen ollessa tämä, myös riskienhallinta on huomattavasti helpompaa.