Logistiikassa tarvitaan rusinoita

Kaupan alalla onnistuminen tarkoittaa yhä useammin onnistumista logistiikassa. Näin käytännössä on, kun onnistumisen lopulta määrittää kuinka helposti, nopeasti ja läpinäkyvästi asiakasta pystyy palvelemaan, ja kuinka kustannustehokkaasti tuotteet pystytään toimittamaan. ”Logistiikka hoitaa kaiken” totesi myös Würthin logistiikkapäällikkö Terhi Vesala Suomen Osto- ja Logistiikkayhdistyksen sisälogistiikkaseminaarissa. Toteamukseen on helppo yhtyä, kun asiakkaalle tavaroiden saatavuustiedon tulee olla täsmällinen, reaaliaikainen ja läpinäkyvä, toimituksen nopea ja virheetön sekä hinnan kilpailukykyinen. Näissä tekijöissä onnistumalla saa jo useimmat asiakkaat tyytyväisiksi ja ostamaan lisää.

Miten tämä liittyy rusinoihin? Jotta logistiikka toimii tehokkaasti, täytyy monen asian olla kunnossa. Yksi merkittävimpiä tekijöitä on tietojärjestelmien osuminen kohdalleen. Vielä kymmenen vuotta sitten yritykset investoivat suuria summia sellaisiin tietojärjestelmiin, jotka hoitaisivat kaikki yrityksen toiminnot. Tarve sille, että kaikki liiketoiminnan tiedot ovat yhdestä paikasta nähtävillä ja hallinnoitavissa on edelleen olemassa ja toiminnanohjausjärjestelmän (ERPin), myymäläjärjestelmän tai muun kriittiset tiedot kokoavan tietojärjestelmän yritykset edelleen tarvitsevat. Ero vain on siinä, että tänä päivänä yrityksissä ymmärretään, ettei yksi järjestelmä riitä kaikkiin heidän tarpeisiinsa. Tarvitaan rusinoita pullasta.

”Best of Breed” on termi, jota maailmalla käytetään näistä rusinoista eli tietojärjestelmistä, jotka on rakennettu parhaiksi mahdollisiksi tekemään sitä, mitä kyseinen toiminto vaatii. Esimerkiksi varastonhallinnassa yritysten kilpailukyvyn kehittämiseksi eivät enää riitä ERPin keinot, eli että tiedetään, paljonko tuotteita on milläkin varastopaikalla, ja että järjestelmäavusteisesti hyllytetään ja keräillään. Tämä kaikki täytyy pystyä tekemään tehokkaasti. Kilpailukyky – nopeus, ketteryys, reaaliaikaisuus, virheettömyys, toimitusvarmuus, kustannustehokkuus – paranee vain silloin, kun siirrytään filosofialtaan Best of Breediin, missä jokainen prosessin osa hiotaan kohdalleen ja kaikki hukka minimoidaan. Varastonhallinnassa tällainen on Warehouse Management System, WMS. Pitkälle kehittyneessä WMS:ssä esimerkiksi varastopaikat ovat dynaamisia, keräily voi perustua erilaisiin malleihin (esim. tilaus-, ryhmä-, tuote- ja aluekeräys), varastointi hallitaan tuotteiden fyysisten ominaisuuksien (esim. koko, paino, lämpötila, vaaralliset aineet) mukaan, keräysreitit optimoidaan eri strategioin (esim. matka, paino, koko tai pakkaustapa huomioiden) ja mahdollisuudet hyödyntää erilaisia automaatioratkaisuja ovat laajat.

Isot toimijat jo syövät rusinoita. Vesala esitteli Würthin logistiikkakeskuksen uutta automaatio-osaa, suurta hyllystöhissikokonaisuutta, minne tullaan ohjaamaan 70 % pientavarakeräilystä. Koko logistiikkakeskusta ohjaa WMS, joka huolehtii, että tavarat ovat aina järkevimmissä mahdollisimmissa paikoissa ja niitä joudutaan käsin käsittelemään mahdollisimman vähän. Tämä ohjaus ja automaatio luovat perustan kilpailukyvylle.

Maistuu se rusina toki jo monelle valistuneelle pienemmällekin toimijalle. Hintakaan, kun ei enää ole esteenä tuotteistuksen mentyä niin paljon eteenpäin. Suomen kilpailukyvyn kehittymisen kannalta rusinoiden soisi maistuvan silti enemmänkin. ERP ei enää riitä.

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat uusimmat blogikirjoitukset sekä tietoa Leanwaren tapahtumista ja ajankohtaisista asioista suoraan sähköpostiisi.

  Tätä lomaketta suojaa Google reCAPTCHA, ja Googlen tietosuojakäytäntöä ja käyttöehtoja sovelletaan.

  Blogi

  Järjestelmien väliset integraatiot – tehokasta tietojenvaihtoa ohjelmointirajapintojen avulla

  Ohjelmointirajapinnat, tunnetaan myös nimellä APIt (Application Programming Interface), ovat järjestelmien tapa kommunikoida keskenään. APIt välittävät tietoa ja käskyjä eri järjestelmien välillä ja huolehtivat tarvittavista datamuunnoksista. Lue lisää

  Tiedolla johtaminen strategian tukena

  Tiedolla johtaminen osana strategiaa tarkoittaa lyhykäisyydessään sitä, että organisaatiossa pyritään luomaan päätöksenteon tueksi luotettavaa tietoa, jonka avulla organisaatiota johdetaan. Lue lisää

  Ihminen koneena: Leanwaren järjestelmät, ERP ja integraatiot

  Voimme kuvata näitä järjestelmiä ihmisenä, jossa ERP on aivot, ja integraatiot toimivat sydämenä ja hermostona, joka pitää kaiken liikkeessä ja välittää tietoa eri järjestelmien välillä. Lue lisää