Valmiit visuaaliset mittarit mittarimieheltä

Olen mittarimies, visuaalinen mittarimies. Luvut ovat kivoja, mutta haluan niiden lisäksi arvioida tilannetta, kehittymistä ja muutoksen suuntaa kuvaajista.

Operatiivisen prosessin pyörittämistä auttaa kovasti, kun tiedetään mihin suuntaan ollaan menossa. Vähintään yhtä olennaista on nähdä, miten resurssit tulee kullakin ajanhetkellä jakaa, jotta homma pysyy tasapainossa, ja organisaatio ei aiheuta pullonkauloja pelkästään omalla olemassaolollaan.

Paperilla keräystä ohjaavissa varastoissa työkuorman näkee kätevästi A4 tulosteiden pinosta? No ei näe, koska yhdellä paperilla voi olla vain yksi tai kymmeniä kerättäviä tuoterivejä. Korttitalo luhistuu viimeistään sen jälkeen, kun pinosta pitää lennossa priorisoida tilauksia välistä. Yhtä lailla jälkitoimituskasan penkominen saapuneiden ostotilauksien vastaanoton jälkeen, on tehtävänä sieltä turhemmasta päästä. Pinon korkeus ei myöskään kerro, mikä osuus pitää lähteä tänään, ja mikä ensi viikolla.

Aiemmalla urallani logistiikan johdossa 2014 LeanwareWMS käyttöönoton ja varaston digitalisoinnin yhteydessä havahduin tilanteeseen, jossa tutut ja turvalliset paperipinot olivat hävinneet varastosta. Tilaukset, työkuormat ja tehdyt suoritteet olivat siirtyneet digimaailmaan. Luvut olivat tallessa, mutta visuaalisuus puuttui.

Hyvin nopeasti nousi tarve nähdä kootusti kuluvan päivän kokonaistilanne, ja miten toiminta on tähän saakka kehittynyt. Otimme käyttöön Leanwaren Dashboardin, sekä Excel pivot pohjaisen räätälöidyn ratkaisun suoritteiden mittaamiseen ja esittämiseen. Tekemisen ohjaus helpottui huomattavasti.

Nykytyössäni prosessikonsulttina näen asiakkaita painimassa samojen haasteiden kanssa. Suunta on sumussa, kiire karannut käsistä ja ohjaus ongelmallista. ERP ohjatuissa varastoissa dataa ei saada järjestelmästä ulos välttämättä lainkaan tai se rajoittuu keräämättömään tilauskantaan. Tehdyt suoritteet eivät kirjaudu minnekään automaattisesti, vaan näitä raavitaan kasaan tukkimiehenkirjanpidon, post-it lappujen ja Excelin parhaita puolia yhdistelemällä. Koska datan tuottaminen ylipäätään on raskasta, virhealtista ja erittäin aikaa vievää, keskitytään vain yhteen tai parhaimmillaankin muutamaan mitattavaan ja seurattavaan asiaan. Pullonkaulat ja juurisyyt jäävät lopulta selvittämättä ja nuotio siirtyy vain varastossa nurkasta toiseen. Savu haisee hallissa päivittäin.

Totesimme Leanwarella, että asiakkaamme tarvitsevat operatiivista ohjausta selkeyttävän ja tehostavan LeanwareWMS tuotteemme lisäksi myös mittausta ja kehityksen ohjausta tukevan ratkaisun. Alkutilanne oli lähtökohdaltaan vaivaton, koska WMS kerryttää hyvin laajalti varastoprosessin eri vaiheista dataa automaattisesti tietovarastoon jo tälläkin hetkellä.

Lähdimme kehittämään Analytics-tuotetta. Analyticsissa kokoamme kerätyn datan olennaisimpiin esitettäviin kokonaisuuksiin. Mittaamme ja visualisoimme tärkeimmät prosessin operatiiviset suoritteet, kuten vastaanotot, sisäiset siirrot ja keräykset. Laatumittareista nostamme esiin mm. saldokorjausinventoinnit, vajaat- ja myöhästyneet toimitukset sekä toimitusvarmuuden. Operatiivisia suoritteita voidaan esittää varasto- ja henkilötasolla. Lisäksi otimme mukaan jäljitettävyyttä helpottavia näkymiä, kun eräseurannan raportit asiakkaittain tai toimitettuina tuote-erinä.

Kuten kaikki tuotteemme, myös Analytics kehittyy jatkuvasti. Tuomme mukaan jatkossa lisää ominaisuuksia esim. täyttöasteen ja kokonaistehokkuuden kehittymisen arvioimiseksi. Kuuntelemme palautetta asiakkailtamme herkällä korvalla ja nostamme näytöille lisää toivottuja mittareita.

Mittausvälissä päädyimme viikkotasoon ja esitystavaksi valikoitui palkkikuvaaja. Käyttöliittymästä teimme yksinkertaisen ja havainnollisen, jotta aika kuluu olennaisen havainnointiin, eikä valikoissa surffaukseen.

Tarjoamme asiakkaillemme mahdollisuuden tarkkailla sisälogistiikan tehokkuuden ja tekemisen kehitystä, saldotarkkuuden paranemista, toimitusviiveiden ja puutteiden vähenemistä sekä toimitusvarmuuden nousua. Kaikki tämä kerätään, koostetaan, lasketaan ja esitetään automaattisesti. Asiakas voi keskittyä olennaiseen, eli toimintansa kehittämiseen. Kiinnostaako?

Antti Kaunisto
Huippuvarasto Concept Owner
Leanware Oy

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat uusimmat blogikirjoitukset sekä tietoa Leanwaren tapahtumista ja ajankohtaisista asioista suoraan sähköpostiisi.

  Tätä lomaketta suojaa Google reCAPTCHA, ja Googlen tietosuojakäytäntöä ja käyttöehtoja sovelletaan.

  Toimitusketjun kilpailukyky -tapahtuma 16.5.2024

  Menestystä niittänyt Kilpailukyky-tapahtuma rantautuu jälleen Tampereen messu- ja urheilukeskukseen 16.5.2024 tuoden yhteen sisälogistiikan asiantuntijoita ympäri Suomen. Päivä koostuu aamulla toteutettavista yritysvierailuista ja iltapäivän seminaarista, jossa tutustumme syvällisesti toimitusketjun maailmaan käytännön esimerkkien ja keskusteluiden avulla. Lue lisää

  Asiakascase: LeanwareMESin käyttöönotto 4 kuukaudessa

  Teollisuudessa toimiva asiakasyrityksemme hankki Leanwarelta visuaalisen ja ohjaavan LeanwareMES-ohjelmiston kehittääkseen tuotantonsa digitalisaatiota, laatua ja analytiikkaa.  Lue lisää

  LeanwareMES-ohjelmiston uusi versio julkaistu

  LeanwareMES-ohjelmiston uusin päivitys eli Master Release 11 on julkaistu. Julkaisemme LeanwareMES-järjestelmän päivitykset kaksi kertaa vuodessa, keväällä ja syksyllä. Lue lisää

  Tuomi saa Leanwaren Huippuvarasto 2024 -tunnustuksen: joustavasti, tehokkaasti ja laadukkaasti toimiva yritys palkitaan sisälogistiikan kehittämisestä  

  Pirkanmaalaiselle yhteishankinta- ja logistiikkayhtiö Tuomi Logistiikka Oy:lle myönnetään Leanwaren Huippuvarasto 2024 -tunnustus. Tunnustus myönnetään esimerkillisestä työstä sisälogistiikan kehittämisessä niin laadun, tehokkuuden kuin joustavuudenkin näkökulmista.   Lue lisää