Vinkkejä alusta-automaatin hankintaan

Suomen markkinoilla on kolme defacto alusta-automaattia: SSI Schäferin LogiMat, Kastenin Tornado ja Kardexin Shuttle. Aikaisemmin markkina jaettiin käytännössä Tornadon ja Shuttlen välillä, mutta nyt LogiMat on ottanut markkinoita voimakkaasti. Tämän blogin tarkoitus on auttaa lukijaa alusta-automaatin valinnassa. Absoluuttista totuutta ei ehkä ole, mutta toivottavasti lukija saa vinkkejä, mihin kiinnittää huomiota.

Miksi alusta-automaatteja hankitaan?

Kaksi tärkeintä syytä ovat lattiapinta-alan säästäminen ja prosessien tehokkuus. Lattiapinta-alan säästöksi luvataan 75–90 % verrattuna perinteisiin pientavarahyllyihin. Keräysajan luvataan lyhenevän 65–70 %. Molemmat lupaukset pitävät paikkansa. Tuotetiheys saadaan alusta-automaateilla erittäin korkeaksi ja varaston kuutiot tehokkaasti käyttöön. Keräysteho saadaan kolmen yksikön patterissa hetkellisesti yli 150 riviin per tunti ja tasaisessa ryhmäkeruussa yli 100 riviin per tunti per kerääjä.

Alusta-automaattien hyödyntämisestä on video ”Teho irti alusta-automaateista” //youtu.be/DkVn4i5csWg. Siinä käsitellään myös tietyt haasteet, kuten automaatiosaareke ongelma, kiinteät varastopaikat ja materiaalivirtojen yhdistyminen muuhun materiaalivirtaan.

Mekaniikka ei yleensä rajoita

Laitteiden mekaniikka ei useinkaan auta valinnassa. Tason enimmäispaino asettaa metalliosien kanssa joskus rajoituksia, mutta hyvin harvoin. Laitteiden enimmäiskorkeus ei myöskään yleensä rajoita, koska Suomessa näkee harvoin yli 12m korkeita automaatteja. Laitteen korkeuden kasvaessa tason hakuajat alkavat kasvaa merkittävästi. Hissin vetotapa (hihna, hammastanko) ei käytännössä tunnu vaikuttavan suorituskykyyn pitkällä aikavälillä. Tason vaihtoajoissa on pieniä eroja.

Huolto on tärkeä

Laitteet tulevat yleensä hyvin kriittisiin paikkoihin tuotantoon tai logistiikkaan. Lähtökohtaisesti laitteet ovat erittäin toimintavarmoja, mutta varautuminen pitää tehdä pahan päivän varalle. Siksi sekä huollon että korjauksen saatavuus ovat erittäin tärkeitä. Selvitä laitetoimittajalta ennen hankintapäätöstä palvelulupaus, kuinka nopeasti korjaaja saadaan paikalle ja minkäkokoinen organisaatio palvelusta vastaa.

Ergonomiassa on eroja

Laitteiden ergonomioissa on joitain eroja. Osa osaa tuoda käyttäjäkohtaisen asetuksen perusteella tason oikealle korkeudelle. Osassa laitteissa on erilaisia feedereitä tason ulostuomiseksi tai kallistamiseksi. Näiden laitteiden käyttö kasvattaa jonkin verran tason vaihtoaikaa. Toisaalta feederit mahdollistavat nostimen käytön raskailla tuotteilla. Kirjoittajan näkemyksen mukaan nopeassa keräyksessä hyödyllisin ergonomialaite on käyttäjäkohtainen tason korkeus.

Oikea laitekoko

Tasojen syvyys ja pituus ovat tärkeimmät muuttujat laitteen hankinnassa. Jos varastoitavat osat ovat painavia tai fyysisesti isoja, niin voi suosia kapeampia tasoja, koska kurottaminen syvältä ei ole ergonomista. Kevyillä helposti käsiteltävillä osilla hidasteeksi tulee leveillä tasoilla keräyskärryn etäisyys käyttöaukolta. Oikean ratkaisun löytäminen vaatii analyysiä tavaravirroista ja prosessin suunnittelua. Me voimme auttaa siinä.

Millä perusteella kone hankinnat on tehty?

Laitteet ovat melko samanlaisia ja käyttövarmoja. Pienen gallupin perusteella selkeästi tärkeimmät ostokriteerit ovat olleet huoltovarmuus ja hinta. Poissulkevia syitä on ollut myös ylimääräinen softa, mikä olisi tullut väkisin koneen mukana.

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat uusimmat blogikirjoitukset sekä tietoa Leanwaren tapahtumista ja ajankohtaisista asioista suoraan sähköpostiisi.

  Tätä lomaketta suojaa Google reCAPTCHA, ja Googlen tietosuojakäytäntöä ja käyttöehtoja sovelletaan.

  Blogi

  Järjestelmien väliset integraatiot – tehokasta tietojenvaihtoa ohjelmointirajapintojen avulla

  Ohjelmointirajapinnat, tunnetaan myös nimellä APIt (Application Programming Interface), ovat järjestelmien tapa kommunikoida keskenään. APIt välittävät tietoa ja käskyjä eri järjestelmien välillä ja huolehtivat tarvittavista datamuunnoksista. Lue lisää

  Tiedolla johtaminen strategian tukena

  Tiedolla johtaminen osana strategiaa tarkoittaa lyhykäisyydessään sitä, että organisaatiossa pyritään luomaan päätöksenteon tueksi luotettavaa tietoa, jonka avulla organisaatiota johdetaan. Lue lisää

  Ihminen koneena: Leanwaren järjestelmät, ERP ja integraatiot

  Voimme kuvata näitä järjestelmiä ihmisenä, jossa ERP on aivot, ja integraatiot toimivat sydämenä ja hermostona, joka pitää kaiken liikkeessä ja välittää tietoa eri järjestelmien välillä. Lue lisää