Keskusliiketoimitukset – puuhaa varastolle ilman katetta?

Pohdin tässä kirjoituksessa keskusvarastotoimituksia ja niihin liittyvää problematiikkaa avaamalla huomioitavia asioita. Yleensä keskusliikkeiden vaatimukset pakottavat kehittämään varaston prosesseja ja tietojärjestelmiä. Nämä vaatimukset kannattaa nähdä kehityksen vauhdittajina, jotka vievät kaikkia varastotoimintoja eteenpäin.

Miksi keskusliikkeet asettavat niin paljon vaatimuksia tavarantoimittajille? Miksi saapuvat toimitukset pitää olla pakattuna ja merkittynä oikein ja ASN-tiedot sähköisesti toimitettuna? Keskusliikkeen varaston läpi menee valtavat volyymit ja kymmeniä tuhansia eri tuotteita. Jos tuotteen tai tilauksen tunnistamiseksi joudutaan tekemään selvittelyä, vastaanottoalue siltä osin pysähtyy hetkeksi ja virheriski kasvaa. Väärät pakkaustavat (esim. kertakäyttölavat tietyissä paikoissa) aiheuttavat lisätyötä ja hidastavat prosessia. Keskusliikkeet haluavat tehdä omasta toiminnastaan mahdollisimman tehokasta. Keskusliikkeet eivät halua lähettäjälle ylimääräistä työtä ja kustannuksia, vaan toimitusketjun pitää toimia virtaviivaisesti kaikkialla. Tällöin tavarantoimittajan prosessien ja tietojärjestelmien pitää tukea myös keskusliikkeiden vaatimuksia.

Prosessien ja järjestelmien hiominen tukemaan keskusliikevaatimuksia ei ole suoraviivainen ja yksiselitteinen temppu. Ensinnäkin keskusliikkeiden vaatimukset voivat erota yksityiskohdissa toisistaan. Projektin helppo osa on saada SSCC:t ja DESADV:t teknisesti toimimaan. Mielenkiintoinen optimointiongelma syntyy toimitustavan ja toimitettavien nimikkeiden kombinaatiosta.

Lähtökohtaisesti keskusliikkeillä on kolme toimitustapaa: suoraan myymälään, terminaalitoimitus ja toimitus keskusvarastoon. Tilauksen toimitustapa, nimikemäärä ja nimikkeiden volyymi vaikuttaa siihen, millä prosessilla (esim. ryhmäkeräily, lavakeräily, kollikeräily, kokolava) keräily kannattaa tehdä. Tietty prosessi voi toimia erittäin tehokkaasti toisessa varastossa, ja hiukan erilaisella nimikevalikoimalla voi sama prosessi näyttää sähläämiseltä.

Joskus näkee ratkaisuja, joissa keskusliiketoimitukset ovat yhden tai kahden tekijän takana. Prosessi koostuu paperilapuilla tapahtuvasta keräilystä ja erillisestä keskusliikekäsittelystä, jossa materiaali tarroitetaan, mahdollisesti pakataan uudelleen, ja tiedot syötetään erilliseen järjestelmään. Prosessi on kallis ja haavoittuva. Usein näissä tapauksissa tulee mieleen kysymys, tehdäänkö keskusliiketoimituksilla vain liikevaihtoa ilman katetta?

Meillä Leanwarella on kyky auttaa sinua analysoimaan varastosi tehokkuus ja prosessien järkevyys. Mikäli varaston prosessit ja keskusliiketoimitukset askarruttavat, ota meihin yhteyttä. Olemme sisälogistiikan kärkiosaaja Suomessa.

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat uusimmat blogikirjoitukset sekä tietoa Leanwaren tapahtumista ja ajankohtaisista asioista suoraan sähköpostiisi.

  Tätä lomaketta suojaa Google reCAPTCHA, ja Googlen tietosuojakäytäntöä ja käyttöehtoja sovelletaan.

  Blogi

  Järjestelmien väliset integraatiot – tehokasta tietojenvaihtoa ohjelmointirajapintojen avulla

  Ohjelmointirajapinnat, tunnetaan myös nimellä APIt (Application Programming Interface), ovat järjestelmien tapa kommunikoida keskenään. APIt välittävät tietoa ja käskyjä eri järjestelmien välillä ja huolehtivat tarvittavista datamuunnoksista. Lue lisää

  Tiedolla johtaminen strategian tukena

  Tiedolla johtaminen osana strategiaa tarkoittaa lyhykäisyydessään sitä, että organisaatiossa pyritään luomaan päätöksenteon tueksi luotettavaa tietoa, jonka avulla organisaatiota johdetaan. Lue lisää

  Ihminen koneena: Leanwaren järjestelmät, ERP ja integraatiot

  Voimme kuvata näitä järjestelmiä ihmisenä, jossa ERP on aivot, ja integraatiot toimivat sydämenä ja hermostona, joka pitää kaiken liikkeessä ja välittää tietoa eri järjestelmien välillä. Lue lisää