Älyä sisälogistiikan prosesseihin – Miksi Leanware oli Vuoden 2015 Logistiikkayritys

Tämän kirjoituksen taustalla on esitys minkä pidin Logy Conferencessa 11.2. Sain esityksen pohjalta useita yhteydenottoja, joten ajattelin, että suomalaiselle sisälogistiikalle voisi olla hyötyä, jos jakaisin asian blogi-kirjoituksen muodossa.

Esityksen idea oli kertoa mitä teemme asiakkailla niin hyvin, että meidät on valittu Vuoden 2015 Logistiikkayritykseksi. Palkintovaliokunta totesi perusteluissaan mm., että ”Tuotteilla saavutettu tehostamispotentiaali on ollut poikkeuksetta merkittävä.” ja ”Lähestymistavassa asiakasprojekteihin ominaista on olemassa olevien prosessien kyseenalaistaminen ja haastaminen.”

Meidän tekemisessä korostuukin prosessien revoluutio. Heikkoa prosessia ei kannata digitalisoida, koska sen jälkeen se olisi edelleen heikko prosessi, joka aiheuttaa isoja kustannuksia hukan muodossa. Logy Conferencen paneeli puhui samasta asiasta: Paneelissa käytiin keskustelua siitä miten iso kuva voi unohtua, jos keskitytään inkrementaaliseen kehitykseen. Samoin paneeli kertoi miten digitaalisuudella mahdollistetaan disruptiivinen kehitys. Me pyrimme asiakasprojekteissa disruptiivisuuteen, revoluutioon: Asiat tehdään uudella tavalla, nopeammin, virheettömästi, radikaalisti lyhyemmällä läpimenoajalla ja paljon vähemmällä työmäärällä.

Kaiken kehityksen avain on mittaaminen ja analysointi. Kokemuksemme mukaan sisälogistiikan mittaaminen on Suomessa kirjavaa. Toki logistiikka on eri paikoissa erilaista, jolloin tehokkuusvertailut eri varastojen kesken ovat haastavia, mutta mittarit ovat logistiikan kehityksen kannalta olennaisia. Tärkeimmät mittarit ovat saldo- ja keräilytarkkuus (molemmat 99%) sekä varaston riviteho. Riviteho lasketaan jakamalla kaikki toimitetut rivit varaston kokonaistyömäärällä. Yleinen virhe on laskea riviteho ainoastaan keräilytyöllä. Miksi kokonaistyömäärä? Koska jokainen varaston tehtävä tähtää siihen, että sieltä toimitetaan jotain ulos. Tämän ajatuksen perusteella muut toimet (vastaanotto, varastointi, inventointi…) ovat ainoastaan toimitusta avustavia tekijöitä, jotka kuitenkin pitää laskennallisesti kohdistaa toimituksen tehokkuuteen.

Prosessien revoluutiossa lean-filosofian mukaisen hukan tunnistus on kaiken lähtökohta. Yleisiä hukkia sisälogistiikassa ovat esimerkiksi saldovirheet, etsiminen, varastosiirrot ja inventointi. (Haaste: miksi inventointi on mielestämme hukkaa?) Hukka on vaarallista, koska yleensä hukan tekeminen näyttää tehokkaalta ja touhukkaalta!

Selkeitä älykkään prosessin tunnusmerkkejä ovat seuraavat:

 • Tiedon ja toiminnan jatkuva synergia -> WMS ohjaa työsuoritteita ja prosesseja
 • Varastotilaa käytetään dynaamisesti tuotteiden koon, eräkoon, kierron yms mukaan.
 • Ihmisten ja varastoautomaation yhteistyötä
 • Tietojärjestelmien automaatiota: näpyttely minimiin
 • Läpinäkyvyyttä: Henkilöstö kokee työnsä merkityksen ja näkee työn edistymisen

Edellä esitetyissä asioissa Leanware on hyvä tai jopa erinomainen ja sen vuoksi voitimme Vuoden 2015 logistiikkayritys –palkinnon.

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat uusimmat blogikirjoitukset sekä tietoa Leanwaren tapahtumista ja ajankohtaisista asioista suoraan sähköpostiisi.

  Tätä lomaketta suojaa Google reCAPTCHA, ja Googlen tietosuojakäytäntöä ja käyttöehtoja sovelletaan.

  Blogi

  Järjestelmien väliset integraatiot – tehokasta tietojenvaihtoa ohjelmointirajapintojen avulla

  Ohjelmointirajapinnat, tunnetaan myös nimellä APIt (Application Programming Interface), ovat järjestelmien tapa kommunikoida keskenään. APIt välittävät tietoa ja käskyjä eri järjestelmien välillä ja huolehtivat tarvittavista datamuunnoksista. Lue lisää

  Tiedolla johtaminen strategian tukena

  Tiedolla johtaminen osana strategiaa tarkoittaa lyhykäisyydessään sitä, että organisaatiossa pyritään luomaan päätöksenteon tueksi luotettavaa tietoa, jonka avulla organisaatiota johdetaan. Lue lisää

  Ihminen koneena: Leanwaren järjestelmät, ERP ja integraatiot

  Voimme kuvata näitä järjestelmiä ihmisenä, jossa ERP on aivot, ja integraatiot toimivat sydämenä ja hermostona, joka pitää kaiken liikkeessä ja välittää tietoa eri järjestelmien välillä. Lue lisää