Varaston kokonaistehokkuuslaskuri

Logistiikka voidaan nähdä kustannuksena tai kilpailutekijänä. Kun logistiikka nähdään kilpailutekijänä, kokonaistehokkuuden kasvu tuo suurimmat säästöt varastolle. Varastoinnin kaikkien prosessien vaiheet (vastaanotto, hyllytys, keräys, pakkaus ja lähetys) tulee nähdä kokonaisuutena. Usein varastoprosessien yksittäiset osaoptimoinnit tuhoavat kokonaistehokkuuden, ja sen sijaan, että kiinnitettäisiin huomiota yksittäisiin prosessien osiin, tulisi huomio olla kiinnitetty kokonaisuuteen.

Varaston perimmäinen tarkoitus on lähettää tuotteita eteenpäin ja tähän tulisi mahdollisimman tehokkaasti kaikkien varaston resurssien ja toimintojen tähdätä. Kokonaistehokkuuden laskukaava on toimitetut rivit jaettuna kaikkeen varastotyöhön käytetyllä ajalla. 150 varastoanalyysin ja yli 30 WMS toimituksen perusteella olemme todenneet kokonaistehokkuuden olevan paras tapa mitata varaston tehokkuutta.

Rivitehokkuus kuvaa parhaiten varaston kokonaistehokkuutta ja se toimii tärkeänä mittarina investoinnin takaisinmaksun analysointiin. Rivitehokkuuden kehittämisellä voidaan taata volyymin kasvu samoilla resursseilla tai vaihtoehtoisesti toimittaa nykyinen määrä pienemmillä resursseilla.

Konsultti kertoo kokonaistehokkuuden merkityksestä sekä laskurista

Videolla Leanwaren konsultti Petteri Rekimies kertoo kokonaistehokkuuden merkityksestä logistiikassa sekä opastaa käyttämään sivulla olevaa kokonaistehokkuuslaskuria.

Laske varastosi kokonaistehokkuus laskurilla

Ohjeet kokonaistehokkuuslaskurin täyttämiseen:

Työtunnit päivässä

 • Täytä kenttään kaikki varastotyöhön liittyvät työtunnit päivässä (myös työtunnit, jotka tukevat varastotyötä)
 • Tunnit koskevat kaikkia varastoprossin osia (vastaanotto, hyllytys, keräys, pakkaus ja lähetys)

Toimitettuja tilausrivejä päivässä

 • Täytä kenttään tyypillisen päivän toimitettujen tilausrivien määrä päivässä

Toimitettuja tilauksia päivässä

 • Täytä kenttään tyypillisen päivän toimitettujen tilauksien määrä päivässä

Syötä arvot
Työtunnit päivässä
Toimitettuja tilausrivejä päivässä
Toimitettuja tilauksia päivässä
Kokonaistehokkuutesi on toimitettua tilausriviä tunnissa
Tilauksesi ovat keskimäärin tilausriviä per tilaus
Hyvä kokonaistehokkuuslukema on varastonnin luonteesta riippuen tyypillisesti 10-30 toimitettua tilausriviä tunnissa tai jopa enemmän!
Arvio varastonne kokonaistehokkuudesta on
Mitä kokonaistehokkuuden nosto tarkoittaisi varastollanne?
Vertaamalla kokonaistehokkuutta LeanwareWMS-ohjattuun varastoon, voimme antaa karkean arvion kokonaistehokkuuden nousun vaikutuksista varastollanne. Valitse klikkaamalla parhaiten varastointinne luonnetta kuvaava esimerkki alta:

Varasto 1

Lähinnä lavalta keräystä tai täyslavakeräystä tilaus kerrallaan. Ryhmäkeräys ei mahdollista. Kerätään isoja, haastavan muotoisia ja/tai painavia kappaleita.
10 riviä / h

Varasto 2

Lavalta keräystä ja täyslavakeräystä. Lisäksi pientavarakeräystä ryhmäkeräilynä, eli usean asiakkaan tilausta samalla keräyslenkillä. Kerätään sekä isoja että pieniä kappaleita.
18 riviä / h

Varasto 3

Enimmäkseen pientavarakeräystä ryhmäkeräilynä eli usean asiakkaan tilausta samalla keräyslenkillä. Kerätään pääsääntöisesti pieniä, kevyitä kappaleita.
25 riviä / h
Kokonaistehokkuuden noustessa voidaan:
1. Samalla henkilömäärällä toimittaa
2. Nykyinen toimitettua tilausriviä päivässä toimittaa henkilöllä (nykyinen henkilömäärä henkilöä)
Karkea arvio ei tuo kasvupotentiaalia

Haluatko kuulla lisää?

Tutustu alla oleviin vaihtoehtoihin (1,2 tai 3) ja jätä yhteydenottopyyntö sivun alalaidasta löytyvän yhteydenottolomakkeen kautta.

1. Tilaa maksuton varastotoiminnan tehokkuusanalyysi

Varastotoiminnan tehokkuusanalyysi on erinomainen työkalu varastotoiminnan nykytilan arvioimiseen. Tehokkuusanalyysin avulla olemme pystyneet osoittamaan merkittäviä kustannussäästö- ja tehostamismahdollisuuksia.

Varastotoiminnan tehokkuusanalyysillä saatte veloituksetta:

 • Raporttimuotoisen analyysin varastotoimintanne nykytilasta, sisältäen vertailun asiakkaistamme koostuvaan verrokkiryhmään
 • Arvion kustannussäästömahdollisuuksista euroissa
 • Arvion tehostamismahdollisuuksista

2. Pyydä tarjous varastotoiminnan tehokkuuden esiselvityksestä

Konsulttimme tekemä esiselvitys auttaa hahmottamaan, miten varastoinnin prosesseja voidaan tehostaa. Esiselvitys antaa hyvän käsityksen toimintojenne tehokkuudesta suhteessa toimialanne parhaisiin käytäntöihin ja tarjoaa mahdollisuuden päästä tutustumaan nykyaikaisilla käytännöillä, päätelaitteilla sekä järjestelmäohjauksella toimivaan varastoon.

Esiselvitys on riskitön, kustannus on maltillinen, eivätkä esitetyt ratkaisut sido tiettyyn teknologiaan, järjestelmään tai toimittajaan. Tilaamalla esiselvityksen saatte asiantuntijan varmistuksen varastonne tehokkuudesta ja sen kustannussäästöpotentiaalista.

Esiselvityksessä tarkistellaan:

Tilaus-toimitusaineiston analyysi

 • Henkilöstöresurssit
 • Tilausprofiili
 • Nimikkeiden luokittelu ja sijoittelu

Varastopäivä: tehostamispotentiaalin tunnistaminen

 • Kehityskohteiden ja -potentiaalin tunnistaminen
 • Nykyisen varastotoiminnan ja tehokkaan varastotoiminnan välisen eron varmistaminen
 • Saavutettavissa olevien hyötyjen kääntäminen säästöiksi (€)

Takaisinmaksulaskelma / ROI

 • Kehityshankkeen kokonaiskustannusten vertaaminen saavutettavissa oleviin säästöihin

Yhteenveto

 • Kirjallinen ja yhdessä läpikäytävä yhteenveto

Esiselvityksestä saatte kattavan raportin, kehitysehdotukset sekä euromääräisen laskelman säästöistä. Tutkimuksiemme mukaan asiakkaidemme tuotanto on tehostunut 42 %:lla yhteistyössä Leanwaren kanssa.

3. Haluatko lisätietoa? Pyydä Leanwarea ottamaan yhteyttä

Mikäli haluatte lisätietoa varastotoiminnan tehostamisesta, jättäkää yhteytietonne alla olevaan lomakkeeseen ja otamme teihin yhteyttä.