Tavoitteellinen ostaminen

Jotta hankinta- ja ostotoimi tukevat yritysten strategisia tavoitteita, on ennakointi avainasemassa. Tällä vältetään useita sellaisia tilanteita, joissa ongelmissa reagoidaan vasta siinä vaiheessa, kun ne paljastuvat. Kun toimintaa tehdään proaktiivisesti ennakoiden, vältytään resurssitehottomalta ”tulipalojen sammuttelulta”.

Tavoitteellisella ostamisella varmistetaan tuotteiden hyvä saatavuus samalla kun pidetään huoli siitä, että varastoon ei sitoudu liikaa vaihto-omaisuutta. Varaston täydentäminen tulee tehdä tehokkaasti ja järkevissä toimituserissä. Ostotoiminnan tavoitteena on hallita yrityksen kuluja ja vaihto-omaisuutta. On hyvä muistaa, että jokainen ostossa säästetty euro vaikuttaa suoraan tulokseen.

Koska tavoitteellisen ostamisen keskiössä ovat strategiset tavoitteet ja arvontuottaminen, on tärkeää seurata niiden toteutumista sekä ennakoidamtulevaa. Huolella määriteltyjen mittareiden avulla onnistumiset tehdään näkyväksi ja löydetään tärkeitä kehityskohtia.

Tyypillisiä hankinnan ja oston mittareita ovat:

  • Kustannukset (kustannussäästöt)
  • Toimitusvarmuus
  • Saatavuus
  • Varaston kiertonopeus
  • Hintaindeksit
  • Saapumisrivien lukumäärä
  • Laatupoikkeamat , ympäristövastuu

Mittareiden avulla pyritään siihen, että pääomaa ei sidota liikaa varastoon, asiakkaat saavat tarvitsemansa tuotteet, raaka-aineet sekä komponentit oikea-aikaisesti ja että kaikki toiminta on kustannustehokasta.

Huipputuloksen edellytykset ovat olemassa, kun ensin asetetaan tavoitteet ristikkäisille tunnusluvuille (varaston arvo, työmäärä, saatavuus) ja tämän jälkeen lasketaan ohjaus, joka johtaa näihin tavoitteisiin. Ohjelmisto ja analytiikka mahdollistavat sen, että tuloksellinen ostaminen on mahdollista. Kun tavoitteet on asetettu, niin ohjelma toteuttaa ohjausmallia kohti tavoitteiden toteutumista.

Lue lisää oston ja hankinnan kehittämisestä Oston ja automatisoinnin oppaasta! 

Case Helkama-auto Oy: osto sujuvaksi ja työmäärään selkeä vähennys

Lähtötilanne: Projektissa lähdettiin hakemaan muutosta ostamisen kulttuuriin. Varaosia haluttiin ostaa enemmän kerralla ja harvemmin, ja näin parantaa kannattavuutta. Prosessissa haettiin ostoerien optimointia eli ostotilausrivien selkeää vähenemistä sekä työmäärän vähentämistä niin ostossa kuin varastossakin.

Ratkaisu: Leanwaren oston ja hankinnan ohjelmiston avulla haluttiin sujuvoittaa Helkama-auto Oy:n koko osto- ja varastotoimintaa sekä parantaa merkittävästi keskeisiä toimitusketjun hallintaan liittyviä tunnuslukuja

Katso tulokset!

Ota yhteyttä

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat uusimmat blogikirjoitukset sekä tietoa Elisa IndustrIQ Finlandin tapahtumista ja ajankohtaisista asioista suoraan sähköpostiisi.

Digitaalisen muutoksen omaksuminen: Tuotannon PtW-järjestelmän päivitys

Valmistava teollisuus on merkittävän muutoksen kynnyksellä, jota ohjaa digitaalinen innovaatio. Keskeinen osa tätä kehitystä on… Lue lisää

Työlupajärjestelmien integrointi: Tehokkuuden lisääminen tuotannossa

Tehokkuus ja turvallisuus ovat kuin kolikon kaksi puolta teollisessa valmistuksessa. Työlupajärjestelmät (Permit to Work, PtW)… Lue lisää

Toimittajaportaali SSC – Avain teollisuusyritysten hyvään toimittajayhteistyön

Teollisuusyritykset kohtaavat jatkuvasti haasteita toimittajayhteistyön hallinnassa ja optimoinnissa. Toimitusketjun läpinäkyvyyden puute ja kommunikaatiokatkokset voivat heikentää… Lue lisää