Varasto on varasto

Pahimmillaan varasto on vain varasto, eikä sen merkitystä yrityksen tärkeänä arvoa tuottavana toimintona ymmärretä.

Toiminnanohjausjärjestelmä eli ERP (Enterprise Resource Planning) tukee varaston toimintaa lähinnä ostotilausten vastaanoton ja myyntitilausten toimituksen kautta. Toisinaan ERP:stä löytyy myös hyllypaikat varaston työntekijöiden työn helpottamiseksi. On kuitenkin helppo sivuuttaa se tosiasia, että tavaran vastaanoton, hyllytyksen ja toimituksen välissä tapahtuu paljon toimintoja, joiden ohjaus ja seurantamahdollisuudet ERP:ssä ovat hyvin rajalliset ja joiden tehokkuus ERP-ohjatussa varastossa määräytyy suoraan varastotyöntekijän pätevyyden mukaan.

Varaston toimintaa voidaan toki tehostaa tiettyyn pisteeseen saakka kehittämällä varaston prosesseja ja varastotyöntekijöiden ammattitaitoa, mutta täyden tehon saamiseksi vaaditaan ERP:n lisäksi varastonhallintajärjestelmä eli WMS (Warehouse Management System).

WMS digitalisoi varaston toiminnot, jolloin vastaanotto, hyllytys, täytöt, keräily, pakkaus ja lähetys voidaan hoitaa joko tabletilla tai muulla päätelaitteella. Saavuttamiset kirjataan suoraan WMS:n avulla ERP:iin, jonka jälkeen WMS laskee nimikkeille optimaaliset hyllypaikat niiden ottokertojen mukaan. Näin poistetaan turha miettiminen ja kulkeminen sopivan hyllypaikan löytämiseksi ja tehostetaan keräilyä. WMS luo keräilylistat, laskee lyhyimmän keräilyreitin ja ohjaa useamman tilauksen keräilyn kerralla. Myös täytöt tehdään järjestelmäohjauksessa oikea-aikaisesti, jolloin kerääjillä on aina kerättävää ja turha lemppaaminen jää kokonaan pois.

Varastotyöntekijän ja toisinaan myös toimistoväen painajainen eli inventointi hoituu keräilyn yhteydessä WMS:n ohjaamana. Etenkin kaupan alalla, jossa suuntaus on selkästi se, että tilausten määrä kasvaa, mutta koko pienenee, on varaston toiminnan tehostaminen kilpailukyvyn säilyttämisen elinehto.

Meille Leanwarelaisille varasto ei ole vain varasto. Me ymmärrämme, että tehokas varastointi parantaa yrityksen kannattavuutta, mahdollistaa kasvun samoilla tai pienemmillä resursseilla, lisää asiakastyytyväisyyttä parantuneen toimitusvarmuuden kautta sekä kasvattaa henkilökunnan viihtyvyyttä nykyaikaisen ja helppokäyttöisen WMS:n avulla.

Mikäli teidän varasto on vain varasto, kannattaa asiaa miettiä uudelleen. Jos tulit toisiin aatoksiin, annamme mielellämme arvion varastonne nykytilasta ja potentiaalista.

Simo Tirkkonen

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat uusimmat blogikirjoitukset sekä tietoa Leanwaren tapahtumista ja ajankohtaisista asioista suoraan sähköpostiisi.

  Tätä lomaketta suojaa Google reCAPTCHA, ja Googlen tietosuojakäytäntöä ja käyttöehtoja sovelletaan.

  Blogi

  Mistä syntyy tiedolla johtamisen arvo liiketoiminnalle?

  Harva kiistää tiedolla johtamisen mahdollisuuksia organisaation keskeisenä menestystekijänä. Monet eivät kuitenkaan ole miettineet, miten oman… Lue lisää

  Söde-tiimi syntyi tarpeeseen

  Leanwaren Service Desk syntyi viitisen vuotta sitten. Södeksi nimetty tiimi pisti kerrasta kuntoon sovelluskehitystiimien ikuisuusongelman…. Lue lisää

  Esihenkilötyö on kilpailuvaltti

  Esihenkilötyöhön panostaminen vaikuttaa positiivisesti tiimeihin ja koko organisaatioon. Kun esihenkilötyö rokkaa, tiimeissä on hyvä olla…. Lue lisää