Varasto on varasto

Pahimmillaan varasto on vain varasto, eikä sen merkitystä yrityksen tärkeänä arvoa tuottavana toimintona ymmärretä.

Toiminnanohjausjärjestelmä eli ERP (Enterprise Resource Planning) tukee varaston toimintaa lähinnä ostotilausten vastaanoton ja myyntitilausten toimituksen kautta. Toisinaan ERP:stä löytyvät myös hyllypaikat varaston työntekijöiden työn helpottamiseksi. On kuitenkin helppo sivuuttaa se tosiasia, että tavaran vastaanoton, hyllytyksen ja toimituksen välissä tapahtuu paljon toimintoja, joiden ohjaus ja seurantamahdollisuudet ERP:ssä ovat hyvin rajalliset ja joiden tehokkuus ERP-ohjatussa varastossa määräytyy suoraan varastotyöntekijän pätevyyden mukaan.

Varaston toimintaa voidaan toki tehostaa tiettyyn pisteeseen saakka kehittämällä varaston prosesseja ja varastotyöntekijöiden ammattitaitoa, mutta täyden tehon saamiseksi vaaditaan ERP:n lisäksi varastonhallintajärjestelmä eli WMS (Warehouse Management System).

WMS digitalisoi varaston toiminnot, jolloin vastaanotto, hyllytys, täytöt, keräys, pakkaus ja lähetys voidaan hoitaa joko tabletilla tai muulla päätelaitteella. Saavuttamiset kirjataan suoraan WMS:n avulla ERP:iin, jonka jälkeen WMS laskee nimikkeille optimaaliset hyllypaikat niiden ottokertojen mukaan. Näin poistetaan turha miettiminen ja kulkeminen sopivan hyllypaikan löytämiseksi ja tehostetaan keräystä. WMS luo keräyslistat, laskee lyhyimmän keräysreitin ja ohjaa useamman tilauksen keräyksen kerralla. Myös täytöt tehdään järjestelmäohjauksessa oikea-aikaisesti, jolloin kerääjillä on aina kerättävää ja turha lemppaaminen jää kokonaan pois.

Varastotyöntekijän ja toisinaan myös toimistoväen painajainen eli inventointi hoituu keräyksen yhteydessä WMS:n ohjaamana. Etenkin kaupan alalla, jossa suuntaus on selkästi se, että tilausten määrä kasvaa, mutta koko pienenee, on varaston toiminnan tehostaminen kilpailukyvyn säilyttämisen elinehto.

Meille Leanwarelaisille varasto ei ole vain varasto. Ymmärrämme, että tehokas varastointi parantaa yrityksen kannattavuutta, mahdollistaa kasvun samoilla tai pienemmillä resursseilla, lisää asiakastyytyväisyyttä parantuneen toimitusvarmuuden kautta sekä kasvattaa henkilökunnan viihtyvyyttä nykyaikaisen ja helppokäyttöisen WMS:n avulla.

Mikäli teidän varasto on vain varasto, kannattaa asiaa miettiä uudelleen. Jos tulit toisiin aatoksiin, annamme mielellämme arvion varastonne nykytilasta ja potentiaalista.

Tutustu varastonhallintajärjestelmä LeanwareWMS:ään >> sekä Huippuvarasto-ratkaisuihimme >>

Ota yhteyttä asiantuntijaamme

Simo Tirkkonen

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat uusimmat blogikirjoitukset sekä tietoa Leanwaren tapahtumista ja ajankohtaisista asioista suoraan sähköpostiisi.

  Tätä lomaketta suojaa Google reCAPTCHA, ja Googlen tietosuojakäytäntöä ja käyttöehtoja sovelletaan.

  Blogi

  Järjestelmien väliset integraatiot – tehokasta tietojenvaihtoa ohjelmointirajapintojen avulla

  Ohjelmointirajapinnat, tunnetaan myös nimellä APIt (Application Programming Interface), ovat järjestelmien tapa kommunikoida keskenään. APIt välittävät tietoa ja käskyjä eri järjestelmien välillä ja huolehtivat tarvittavista datamuunnoksista. Lue lisää

  Tiedolla johtaminen strategian tukena

  Tiedolla johtaminen osana strategiaa tarkoittaa lyhykäisyydessään sitä, että organisaatiossa pyritään luomaan päätöksenteon tueksi luotettavaa tietoa, jonka avulla organisaatiota johdetaan. Lue lisää

  Ihminen koneena: Leanwaren järjestelmät, ERP ja integraatiot

  Voimme kuvata näitä järjestelmiä ihmisenä, jossa ERP on aivot, ja integraatiot toimivat sydämenä ja hermostona, joka pitää kaiken liikkeessä ja välittää tietoa eri järjestelmien välillä. Lue lisää