Tiedote: Leanware Huippuvarasto 2019 -palkinto alan rohkealle edellä­kävijälle – sisä­logistiikka auttaa ratkaisemaan työelämän haasteet ja madaltaa hiilijalanjälkeä

Leanware Huippuvarasto 2019 -palkinnonsaaja Würth Oy on logistiikka-alan edelläkävijä. Yritys on kasvattanut sekä tuottavuutta että työhyvinvointia uraauurtavilla logistisilla ratkaisuilla. Vuoden 2019 tavoitteena on pienentää hiilijalanjälkeä vihreällä logistiikalla. Tehokkaiden prosessien asiantuntijayritys Leanware Oy myönsi Würthille Leanware Huippuvarasto -palkinnon 7.2.2019 LOGY Conference -tapahtumassa.

Würthin toimitusjohtaja Mika Rantanen kertoo logistiikan olleen yritykselle tärkeä kehittämisalue alusta asti. Kansainvälistyvillä markkinoilla luotettava logistiikka on entistä tärkeämpi erottautumistekijä sekä Suomelle että yrityksille:

”Internetin aikakaudella tavarat ostetaan sieltä, mistä ne parhaiten saadaan. Logistiikka on sekä Würthille että Suomelle tärkeä kilpailutekijä ja keino rakentaa luottamusta. Logistiikka ei ole meille vain sitä, mitä tapahtuu varaston keräilyssä, vaan koko ketju valmistajalta asiakkaalle – tuotantolaitokselle, työmaalle, asentajan käteen saakka.”

Tehokas sisälogistiikka vapauttaa työntekijät rutiineista ja lisää työn mielekkyyttä

Hallitut logistiset prosessit lisäävät tuottavuutta, mutta auttavat myös kasvattamaan työhyvinvointia. Logistiikkapäällikkö Terhi Vesala kertoo, että logistiikan kehittäminen on helpottanut würthiläisten arkea:

”Käsittelemme suuria volyymeja, ja varastolla saattoi aiemmin olla todella kiireisiä ja tempoilevia päiviä. Uuden järjestelmän ansiosta kiireinen päivä ei enää tunnu työntekijöistä niin kiireiseltä, koska toiminta on hallittua.”

Tulevaisuudessa työvoimapula on yhä suurempi kysymys yrityksille, ja älykäs sisälogistiikka auttaa suuntaamaan henkilöstöresurssit tehokkaammin. Würthin Riihimäen logistiikkakeskuksessa aloitti työnsä syyskuussa 2018 maailman ensimmäinen Würthin automaatiotoimittaja Vanderlanden tuotantokäytössä oleva, ihmisen kanssa yhteistyötä tekevä robotti eli ”cobotti”. Työntekijät ovat ottaneet Siiriksi nimetyn cobotin lämpimästi vastaan. Rantanen kuitenkin painottaa, että Würthin tavoitteena on tukea automaatiolla työntekijöitään, ei korvata heitä:

”Robotin avulla saamme ihmiset niihin töihin, joissa he ovat hyviä, kuten päättelyä ja harkintaa – jopa empatiaa – vaativiin tehtäviin. Automaatio hoitakoon sen, missä se on hyvä. Ihminen on myös tulevaisuudessa logistiikan sankari.”

Tehokas logistiikka on konkreettinen keino madaltaa hiilijalanjälkeä

Würth aikoo madaltaa hiilijalanjälkeään merkittävästi kehittämällä logistisia ratkaisujaan vuonna 2019. Tavoitteisiin pyritään esimerkiksi hillitsemällä pakkausmateriaaleista syntyvää hukkaa.

”Yksi ensi vuoden tärkeimpiä tavoitteitamme on pienentää hiilijalanjälkeämme konkreettisin keinoin, kuten vähentämällä pakkausmateriaalien käyttöä ja tavarankuljetukseen käytettäviä ajokilometrejä”, kertoo logistiikkapäällikkö Terhi Vesala.

Leanwaren varastonhallintajärjestelmä laskee tarvittavan materiaalin määrän tarkasti, jolloin pahvilaatikoihin jää vähemmän pakkausmateriaalilla täytettävää hukkatilaa ja tavaraa kuljetetaan tiiviisti. Rantasen mukaan ympäristöystävälliset valinnat ovat etu myös asiakkaalle:

”Emme toimita asiakkaalle roskia. Tilatessaan meiltä tuotteita hän ei halua saada kaupan päälle roskakasaa. Toinen merkittävä tekijä on tietenkin taloudellisuus: ilman kuljettaminen ei ole millään tavalla järkevää. Toimitamme kompakteja ja ekologisia paketteja, joita on helppo käsitellä.”

Logistiikan edelläkävijältä vaaditaan kykyä nähdä kokonaisuus

Palkintoa varten arvioidaan yrityksen henkilöstöä ja johtamista, yhteistyötä oston ja myynnin kanssa, yrityksen prosesseja ja ohjausta, tiloja, välineitä ja ratkaisuja sekä Lean 6S-menetelmän hyödyntämistä. Lopullisen päätöksen ratkaisee kuitenkin kokonaisuus. Palkinnon saajalta odotetaan kykyä nähdä logistiikka kokonaisuutena, ja halua kehittyä jatkuvasti. Leanware Oy:n toimitusjohtaja Janne Viinikkalan mukaan Würthin toimivat ja tehokkaat prosessit ovat antaneet mahdollisuuden kokeilla uutta:

”Würthilla osataan nähdä asioiden yhteydet, ja heillä on tahtotila olla logistiikassa ykkönen. Silloin ei voi tehdä sitä, mitä muut tekevät, vaan täytyy ottaa riskejä ja kokeilla. Kärkiyritykset tekevät niin – seuraajat kopioivat.”

Würthin edustajat toimitusjohtaja Mika Rantanen ja logistiikkapäällikkö Terhi Vesala sekä Leanwaren edustajat toimitusjohtaja Janne Viinikkala ja liiketoimintajohtaja Mira Sohlman ovat haastateltavissa torstaina 7.2. klo 11:00 LOGY Conference-tapahtumassa Finlandiatalolla Leanwaren osastolla (osasto nro 8).

Lisätietoja:

Janne Viinikkala
Toimitusjohtaja, Leanware Oy
+358 50 558 0865

Mika Rantanen
Toimitusjohtaja, Würth
+358 40 775 0470

Terhi Vesala
Logistiikkapäällikkö, Würth
+358 50 500 0344

Würth Oy logistiikkakeskus Riihimäellä:

 • Keskuksessa on keräilyssä 50 000 erilaista tuotetta
 • Logistiikkakeskuksessa on noin 200 työntekijää sekä pääkonttorin hallintotehtävissä noin 160
 • Würth-keskuksia on 200 kautta Suomen
 • Rakennettu vuonna 1987, viimeisin laajennus tehtiin vuonna 2016 jolloin investointi oli runsaat 23 miljoonaa euroa

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat uusimmat blogikirjoitukset sekä tietoa Leanwaren tapahtumista ja ajankohtaisista asioista suoraan sähköpostiisi.

  Tätä lomaketta suojaa Google reCAPTCHA, ja Googlen tietosuojakäytäntöä ja käyttöehtoja sovelletaan.

  Ajankohtaista

  LeanwareWMS-ohjelmiston uusi versio julkaistu

  LeanwareWMS-ohjelmiston uusin päivitys eli Master Release 17 on julkaistu. Julkaisemme LeanwareWMS-järjestelmän päivitykset kaksi kertaa vuodessa, keväällä ja syksyllä. Lue lisää

  LeanwareMES-ohjelmiston uusi versio julkaistu

  LeanwareMES-ohjelmiston uusin päivitys eli Master Release 11 on julkaistu. Julkaisemme LeanwareMES-järjestelmän päivitykset kaksi kertaa vuodessa, keväällä ja syksyllä. Lue lisää

  Tuomi saa Leanwaren Huippuvarasto 2024 -tunnustuksen: joustavasti, tehokkaasti ja laadukkaasti toimiva yritys palkitaan sisälogistiikan kehittämisestä  

  Pirkanmaalaiselle yhteishankinta- ja logistiikkayhtiö Tuomi Logistiikka Oy:lle myönnetään Leanwaren Huippuvarasto 2024 -tunnustus. Tunnustus myönnetään esimerkillisestä työstä sisälogistiikan kehittämisessä niin laadun, tehokkuuden kuin joustavuudenkin näkökulmista.   Lue lisää