Toimitusketjujen vastuullisuuden kehittäminen

Kestävyysnäkökulma tulee korostumaan entisestään yritysten toiminnassa. Toimintaa mitataan ja arvioidaan ESG-tekijöiden vaikutuksen kautta. Lyhenne ESG tulee termeistä E-Environment (ympäristö), S-Social (sosiaaliset) ja G-Governance (hallinto). Muutos kohti vastuullista toimintaa on kansainvälinen kasvava ilmiö. Yrityksiltä tullaan edellyttämään kattavaa ja läpinäkyvää vastuullisuusraportointia. Toistaiseksi vastuullisuusvaateet keskittyvät eniten ympäristöasioihin, mutta tulevaisuudessa myös sosiaalista ja hallinnollista kestävyyttä tulee raportoida laajemmin.

Toimintaympäristön muutoksessa ja sääntelyn lisääntyessä parhaiten pärjäävät yleensä yritykset, jotka pyrkivät ennakoimaan tulevia vaatimuksia. Menestyjät sopeutuvat kestävien ratkaisuidensa kautta tulevaan hyvissä ajoin, ennen kuin aivan on pakko.

Perinteisesti yritykset pyrkivät toimimaan vastuullisesti edistääkseen hyvää yrityskuvaa ja nostaakseen brändinsä mainetta. Jatkossa lainsäädäntö- ja sidosryhmävaatimusten kiristyessä haetaan myös suoraa kilpailuetua ja pyritään avaamaan uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Tuleva sääntely vaikuttaa olennaisesti myös rahoitusmahdollisuuksiin, joten kasvavat ja investoivat yritykset ottavat väistämättä ESG-tekijät osaksi strategista liiketoimintansa suunnittelua.

Mitä osa-alueita vastuualueiden alle esimerkiksi kuuluu?

Miten näihin vastuisiin tulee vastata?

Älä yritä korjata ja kehittää kaikkea kerralla. Luo vastuullisuusstrategia osaksi yrityksenne toimintasuunnitelmaa. Poimi eri osa-alueilta kohdat, joilla lähteä liikkeelle. Kartoita, mitä dataa teillä nykyisistä järjestelmistänne on saatavilla ja mitä pitää tuottaa lisää. Mieti samalla, miten dataa tulee koota ja visualisoida, jotta voitte vakuuttaa asiakkaat, sidosryhmät, viranomaiset ja rahoittajat positiivisesta kehityksen suunnasta kaikilla ESG-osa-alueilla.

Lopuksi kääri hihat ja aloita kehittäminen. Minimoi sisälogistiikan siirtymämatkat, käytä ympäristöystävällisiä kuljetusmuotoja, käytä uusiutuvia energianlähteitä, vähennä energiankulutusta, tarkenna jätelajittelua, paranna tuotesijoittelulla työntekijöiden ergonomiaa, optimoi tilauskertoja ja minimoi tuotehävikki. Listaa voi jatkaa loputtomiin, mutta kuten totesin, älä yritä korjata kaikkea kerralla.

Leanware kehittää yrityksille analysointimalleja ja työkaluja operatiivisen toiminnan mittaamiseen, ohjaamiseen ja kehittämiseen. Olemme sitoutuneet auttamaan asiakasyrityksiämme myös tulevissa ESG-raportoinnin haasteissa.

Yrityksien toimitusketjuissa on runsaasti prosesseja, joissa voidaan mitata ja kehittää vastuullisuutta

Alla muutamia esimerkkejä:


Ota yhteyttä ja kehitetään yhdessä strategiaanne vastaava ESG-raportointijärjestelmä!

Ota yhteyttä

Antti Kaunisto

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat uusimmat blogikirjoitukset sekä tietoa Leanwaren tapahtumista ja ajankohtaisista asioista suoraan sähköpostiisi.

    Tätä lomaketta suojaa Google reCAPTCHA, ja Googlen tietosuojakäytäntöä ja käyttöehtoja sovelletaan.

    Toimitusketjun kilpailukyky -tapahtuma 16.5.2024

    Menestystä niittänyt Kilpailukyky-tapahtuma rantautuu jälleen Tampereen messu- ja urheilukeskukseen 16.5.2024 tuoden yhteen sisälogistiikan asiantuntijoita ympäri Suomen. Päivä koostuu aamulla toteutettavista yritysvierailuista ja iltapäivän seminaarista, jossa tutustumme syvällisesti toimitusketjun maailmaan käytännön esimerkkien ja keskusteluiden avulla. Lue lisää

    APS hahmottaa huomisen skenaariot

    Tuotantoa suunnitellessa on syytä omistaa pieni kristallipallo: miten tuotannossa suunnitellaan tulevaa ja miten eri skenaariot… Lue lisää

    LeanwareMES-ohjelmiston uusi versio julkaistu

    LeanwareMES-ohjelmiston uusin päivitys eli Master Release 11 on julkaistu. Julkaisemme LeanwareMES-järjestelmän päivitykset kaksi kertaa vuodessa, keväällä ja syksyllä. Lue lisää

    11.12.2024 Tehokkuutta materiaalisuunnitteluun ja logistiikkaan

    Webinaarissa käsitellään data-analytiikkaa toimitusketjun näkökulmasta sekä erittäin ajankohtaista tekoälyaihetta. Lue lisää