Jo neljännen kerran järjestämme suuren suosion saaneen Kilpailukyky-tapahtumamme! Tänä vuonna arvostaen kaikkien hyvinvointia ja terveyttä, järjestämme kaksi erillistä virtuaalitapahtumaa. Tapahtumissa käsittelemme tuotannon digitalisaatiota sekä kaupan logistiikan tehokkuutta ja laadun parantamista. Luvassa on useita case-esimerkkejä ja yrityspuheenvuoroja, joista saat ajatuksia, konkreettisia vinkkejä ja ideoita oman toiminnan kehittämiseen.
Aika: Keskiviikko 29.4.2020, 8.15-10.00 ja 10.15-12.00 (katso alta tarkemmat ohjelmatiedot)
Paikka: Virtuaalitapahtumat
Kenelle: Kaupan ja teollisuuden niin suurille kuin PK-sektorin yrityksille, jotka etsivät keinoja tuottavuuden ja laadun parantamiseen.
Ilmoittautumiset päättyvät 24.4.2020.
Ilmoittaudu: Kohti digitaalista tehdasta
Pidätämme oikeuden perua ilmoittautujan osallistumisen, jos hänen edustamansa yrityksen liiketoiminta on kilpailevaa seminaarin järjestäjien kanssa. Tilaisuus on maksuton. Ilmoittautumiset päättyvät 27.4.2020.
(Yritykset ovat aakkosjärjestyksessä)
ALSOlla johtaminen lähtee Tavoitekulttuurista, Strategiasta ja Visiosta. CASE ALSO Finland Oy | Joni Viikki, Warehouse Manager, ALSO Finland Oy
ALSO WAY on meidän johtamisen ja tavoitteiden asettamisen yhteinen toimintatapa, joka tekee strategiasta kaikkien asian.
Päivittäisjohtamisen kolme kulmakiveä ovat ALSO WAY, järjestelmien tallentaman tiedon hyödyntäminen tavoitteita muodostettaessa, sekä tavoitteiden saavuttamisessa ja mittaamisessa. Päivittäisjohtamisen työkalut muodostuvat varaston järjestelmien tallentaman tiedon ja viestinnän yhdistelmästä toimivaksi työkaluksi esimiehille sekä työntekijöille.
12 kuukautta tuotannon digitalisaatiota. CASE Avant Tecno Oy | Juha Linnusmäki, Production Development Manager, Avant Tecno Oy
Ylöjärveläinen monitoimikuormaajia valmistava Avant Tecno Oy kasvanut tasaisesti viimeiset vuodet. Avant käynnisti vuonna 2017 noin 10 miljoonan euron investointiohjelman, joka pitää sisällään tuotantotilojen, tuotannon ja materiaalilogistiikan prosessien sekä automaation ja digitalisaation kehittämistä. Avant on ottanut viimeisen vuoden aikana käyttöön tuotannon materiaalivirtojen hallintaan WMS-järjestelmän sekä tuotannon ohjaukseen MES-järjestelmän.
Puheenvuorossa kuulemme, kuinka polku kohti tuotannon digitalisaatiota on edennyt ensimmäiset 12 kuukautta? Mitä hyötyjä on jo nyt saavutettu, ja mitä kenties vielä edessä päin?
Vain 8 viikossa: Suomen suurimman trukkitehtaan materiaalivirtojen ohjaus. CASE Mitsubishi Logisnext Europe Oy | Niklas Lindblad, Head of Business Development, Mitsubishi Logisnext Europe Oy
Mitsubishi Logisnext Europe Oy (MLE Oy), joka aikaisemmin tunnettiin Rocla Oy:nä, kehittää, valmistaa ja markkinoi sähköisiä varasto- ja vastapainotrukkeja, automaattitrukkijärjestelmiä sekä niiden elinkaarenaikaisia kokonaispalveluja. Yritys työllistää yli 500 ammattilaista tuotekehityksessä, tuotannossa ja automaatioliiketoiminnassa Järvenpäässä.
MLE Oy päätti siirtyä vaiheittain linjavarastoista kohti komponenttien keräilyä. Samalla varasto siirrettiin lähemmäs tehdasta. Leanware Oy valittiin kumppaniksi toteuttamaan MLE Oy:n tehdasvaraston materiaalivirtojen WMS ohjaus. LeanwareWMS ohjaa 100-prosenttisesti kaikkia materiaalivirtoja alkaen tavaran vastaanotosta ja alusta-automaatin ohjauksesta aina setti- ja kanbankeräilyyn asti. Varaston tilankäyttöä ja keräilyä tehostavat myös 10 kappaletta SSI Schäferin toimittamia LOGIMAT-alusta-automaattia. LeanwareWMS käyttöönotto pystyttiin toteuttamaan suunnitellussa aikataulussa helmikuussa 2020, noin 8 viikkoa sopimuksen allekirjoituksesta.
WMS-projekti oli vasta ensimmäinen vaihe tehtaan digitalisoinnin roadmapissa. Työ jatkuu tehtaan muiden materiaalivirtojen suhteen ja ulkoisen varastojen prosessien kehittämisellä.
Haastattelemme MLE:n Head of Business Development Niklas Lindbladia, joka kertoo tarkemmin MLE:n kehittämisen tähän astitista vaiheista, mitä hyötyjä nähdään jo nyt trukkituotannossa, ja mitä on luvassa seuraavaksi.materiaalivirtoja alkaen tavaran vastaanotosta ja alusta-automaatin ohjauksesta aina setti- ja kanbankeräilyyn asti. Varaston tilankäyttöä ja keräilyä tehostavat myös 10 kappaletta SSI Schäferin toimittamia LOGIMAT-alusta-automaattia. LeanwareWMS käyttöönotto pystyttiin toteuttamaan suunnitellussa aikataulussa helmikuussa 2020, noin 8 viikkoa sopimuksen allekirjoituksesta.
Ison yrityksen opit pk-yrityksille. Mitä isoilla on opittavaa pienistä. CASE Varusteleka Oy | Elina Laine, Supply Chain Director, Varusteleka Oy
Elina Laine on vastannut työurallaan useista sisälogistiikan ja koko toimitusketjun kehityshankkeista, ehkä tunnetuimpana Stockmannin 30 miljoonan euron logistiikkakeskus- ja automaatioinvestointi vuonna 2016. Nyt Varustelekalla toimitusketjun johtajana työnkuva ja tavoitteet tehokkuuden ja laadun osalta ovat samat, mittakaava vain pienempi.
Elina tiivistää puheenvuorossaan, mitä isot kehityshankkeet ovat opettaneet? Miten näitä oppeja kannattaa soveltaa pienempiin hankkeisiin? Onko Varustelekalta tarttunut jo nyt jotain, joista isommat voisivat ottaa mallia?
Muutosmatka tehokkaaksi varastoksi. CASE Fysioline Oy | Antti Kaunisto, Konsultti, Leanware Oy
Fysiolinen liiketoiminta kärsi vuonna 2012 jatkuvista saldovirheistä, hitaasta keräilystä ja lisätöitä aiheuttavista jälkitoimituksista. Muutosmatka tehokkaaksi varastoksi alkoi tuomalla toimintaan selkeyttä, luomalla optimaaliset prosessit ja ohjaamalla prosesseja teknologian keinoin. Tänä päivänä Fysioline on kolme kertaa tehokkaampi ja erinomainen benchmark omaa kilpailukykyään kehittävälle yritykselle. Leanware palkitsi Fysiolinen Vuoden Huippuvarasto -tunnustuksella.
Antti Kaunisto toimi Fysiolinen logistiikka- ja tuotantojohtajana & HSEQ (Health, Safety, Environment, & Quality) päällikkönä muutosmatkan ajan ja omaa yhteensä 16 vuoden kokemuksen sisälogistiikan kehittämisestä. Antti kokoaa käytännönläheiset opit hyödynnettäväksi logistiikkaa harjoittavan yritysten päätöksenteossa. Luvassa on tiukka paketti asiaa maalaisjärjellä ja niiden oikeilla nimillä. Antti siirtyi Leanwaren konsultiksi alkuvuodesta 2020.
Digital factory – tuottavuus, läpinäkyvyys ja laatu | Pekka Saarelainen, Head of Consulting, Leanware Oy
Pekka Saarelainen on toiminut yli 20 vuotta teollisuuden tehostamisen ja digitalisaation parissa useissa maissa ja projekteissa. Digitaaliset työkalut ovat olleet pitkään osa kehittämistä, mutta viime vuosina teknologia on alkanut mahdollistaa uusia mahdollisuuksia tehostaa toimintaa ja parantaa läpinäkvyttä aivan uusilla tavoilla.
Puheenvuorossa avataan Leanwaren digitaalisen tehtaan konseptia tänä päivänä, ja mihin suuntaan ollaan seuraavaksi menossa. Mikä se on, ja miksi teollisuuden pitäisi kiinnostua digitaalisuudesta viimeistään nyt? Digitaalisuus on aikaisemmin ollut täynnä hienoja termejä ja työkaluja, mutta verraten vähän konkreettisia esimerkkejä. Alan visiot ovat joko liian ylätasolla tai vaihtoehtoisesti liian syvällä teknologissa. Leanwaren konseptit helpottavat digitalisoinnin aloitusta, ja alentavat riskiä kalliista kokeilusta, joka ei jää käyttöön. Oleellista on ymmärtää, mikä on liiketoiminnan hyöty jota tavoitellaan, ja valita aloituskulma vastaamaan tavoitetta. Valmiit mallit helpottavat eri teollisuuden toimijoita tunnistamaan tehokkain pilottikohde, jolla kokonaisuus saadaan heti alusta oikeaan suuntaan kokonaisuutta unohtamatta.
Leanware Oy on tamperelainen asiantuntija- ja ohjelmistokumppanisi tuotannon ja sisälogistiikan digitalisointiin. Yli 250 varaston ja yli 60 tuotantolaitoksen kokemuksella tunnistamme ”leanimmät” ja tehokkaimmat prosessit, ja mahdollistamme merkittävän tuottavuusloikan. Leanware on varastonhallintajärjestelmien markkinajohtaja Suomessa!