Nyt vihdoinkin Suomen tehtaissa tilauksia on niin paljon, että tuotantokapasiteetti kaipaa nostoa. Usein ollaan tilanteessa, että yhdeltä linjalta pitää saada enemmän läpimenoa, nostaa joustavuutta ja parantaa laaduntuottokykyä (RFT). Vaatimukset materiaalihallinnalle kasvavat samalla.
VTT:n mukaan: ”Tyypillisessä tehtaassa osien ja komponenttien kuljetukseen osallistuu 25 prosenttia työntekijöistä, tehtaan lattiapinta-alasta on käytössä 55 prosenttia ja tuotantoajasta siihen kuluu 87 prosenttia.” Materiaalien käsittely ja siirtely vie tuotantoajasta valtavan osan. Usein kyseinen aika on piilossa muun työn sisällä ja sen havainnointi vaatii ponnisteluja. Linjavarastolle kävely näyttää vieläpä puuhakkaalta.
Olen aikaisemmassa kirjoituksessani //leanware.fi/fi/tuotannon-materiaalivirrat-industry-4-0/ pohtinut, mitä tehtaan materiaalivirroille tapahtuu sitten, kun tehdään huippujoustavaa tehdasta. Tämä kirjoitus menee asian perusteisiin. Seuraavassa on viiden kohdan lista, miksi kannattaa harkita linjavarastosta luopumista.
Eniten omaan jalkaan ampuva selitys linjavarastolle on se, että tuoterakenne on niin heikko, ettei keräilyä voida käyttää. Tuoterakenteet eivät tule koskaan kuntoon, jos poikkeamia ei saada kiinni. Väärä tuoterakenne vaikuttaa ainakin ostoon, osien kulutukseen ja tuotteen katelaskelmiin.
Onko aina settikeräily oikea tapa? No ei ole. Esim pienien tuotteiden massatuotantoon tehdyt erilliset linjat voidat olla tehokkaita ja laadukkaita toteuttaa linjavarastoilla ja esimerkiksi kanbanilla.
Me leanwarelaiset voimme auttaa sinua, mikäli sinulla on jotain kysyttävää asiasta. Teemme erilaisia analyyseja ja konsultointia materiaalilogistiikasta. Autamme vuodessa yli kahtakymmentä yritystä materiaalinkäsittelyn haasteissa.
PS. SEW Industrial Gears Oy:n casesta //youtu.be/55Xv6R_RvX8 voi katsella, millaisia tuloksia tuotantoon voidaan saada kehittämällä logistiikkaa. Huomaa erityisesti selkeys ja virheettömyys.