Tuotannon kehityksen este: linjavarasto

Nyt vihdoinkin Suomen tehtaissa tilauksia on niin paljon, että tuotantokapasiteetti kaipaa nostoa. Usein ollaan tilanteessa, että yhdeltä linjalta pitää saada enemmän läpimenoa, nostaa joustavuutta ja parantaa laaduntuottokykyä (RFT). Vaatimukset materiaalihallinnalle kasvavat samalla.

VTT:n mukaan: ”Tyypillisessä tehtaassa osien ja komponenttien kuljetukseen osallistuu 25 prosenttia työntekijöistä, tehtaan lattiapinta-alasta on käytössä 55 prosenttia ja tuotantoajasta siihen kuluu 87 prosenttia.” Materiaalien käsittely ja siirtely vie tuotantoajasta valtavan osan. Usein kyseinen aika on piilossa muun työn sisällä ja sen havainnointi vaatii ponnisteluja. Linjavarastolle kävely näyttää vieläpä puuhakkaalta.

Olen aikaisemmassa kirjoituksessani //leanware.fi/fi/tuotannon-materiaalivirrat-industry-4-0/ pohtinut, mitä tehtaan materiaalivirroille tapahtuu sitten, kun tehdään huippujoustavaa tehdasta. Tämä kirjoitus menee asian perusteisiin. Seuraavassa on viiden kohdan lista, miksi kannattaa harkita linjavarastosta luopumista.

  1. Asentajan tuottavan työn maksimointi. Erityisesti linjamuotoisessa valmistuksessa vaiheajan lyhentäminen nostaa suoraan kokonaistuottavuutta. Asentajalle on paljon nopeampaa ottaa osat settilavalta kuin hakea ne hyllystä. Asiaa voi tutkia helposti vaikka spagettidiagrammeilla.
  2. Ikea-laatu (siis positiivisessa mielessä). Asentajalle tuodaan oikeat osat. Kun setti on käytetty, asentaja voi olla tyytyväinen tekemäänsä työhön. Siis ihan sama ilmiö kuin kootessa Ikea-huonekaluja: tekijä voi olla tyytyväinen, kun kaikki osat on käytetty. Nykyaikaisilla digitaalisilla menetelmillä keräilytarkkuus saadaan 99,9x-prosenttiseen tasoon suhteellisen helposti.
  3. Keräystehokkuus. Nykyaikaisilla automaatti- tai ryhmäkeräysmenetelmillä keräilyteho on 10…20s per rivi. Tuotantotiloissa vain hyvin pienillä osilla päästään samoihin tehoihin.
  4. Saldovirheet ja osapuutteet. On aina yhtä hauskaa tutkia, onko toimittaja myöhässä, vai onko tilaus lähtenyt saldovirheen takia liian myöhään. Faktaa on se, että asentajien kerätessä, varastosaldot menevät pieleen. Kokoonpanoon voi mennä vääriä osia, kun kukaan ei huomaa muutostiedotetta. Lisäksi asentajien tehdessä keräilyä ei voida yleensä hyödyntää error proofingia. Tällöin keräilylaatu on heikompi.
  5. Tilan käyttö tuotantoon. 55 % tuotantotilasta käytetään materiaalien varastointiin. Erityisesti matalat linjavarastot vievät paljon tilaa. Usein Leanwaren projekteissa materiaalit varastoidaan tiivimmin ja vapautetaan tilaa tuotannolle.

Eniten omaan jalkaan ampuva selitys linjavarastolle on se, että tuoterakenne on niin heikko, ettei keräilyä voida käyttää. Tuoterakenteet eivät tule koskaan kuntoon, jos poikkeamia ei saada kiinni. Väärä tuoterakenne vaikuttaa ainakin ostoon, osien kulutukseen ja tuotteen katelaskelmiin.

Onko aina settikeräily oikea tapa? No ei ole. Esim pienien tuotteiden massatuotantoon tehdyt erilliset linjat voidat olla tehokkaita ja laadukkaita toteuttaa linjavarastoilla ja esimerkiksi kanbanilla.

Me leanwarelaiset voimme auttaa sinua, mikäli sinulla on jotain kysyttävää asiasta. Teemme erilaisia analyyseja ja konsultointia materiaalilogistiikasta. Autamme vuodessa yli kahtakymmentä yritystä materiaalinkäsittelyn haasteissa.

PS. SEW Industrial Gears Oy:n casesta //youtu.be/55Xv6R_RvX8 voi katsella, millaisia tuloksia tuotantoon voidaan saada kehittämällä logistiikkaa. Huomaa erityisesti selkeys ja virheettömyys.

Elisa IndustrIQ Finland Oy

010 8433 000
info@elisaindustriq.com

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat uusimmat blogikirjoitukset sekä tietoa Leanwaren tapahtumista ja ajankohtaisista asioista suoraan sähköpostiisi.

    Tätä lomaketta suojaa Google reCAPTCHA, ja Googlen tietosuojakäytäntöä ja käyttöehtoja sovelletaan.

    Blogi

    Asiakascase: LeanwareMESin käyttöönotto 4 kuukaudessa

    Teollisuudessa toimiva asiakasyrityksemme hankki Leanwarelta visuaalisen ja ohjaavan LeanwareMES-ohjelmiston kehittääkseen tuotantonsa digitalisaatiota, laatua ja analytiikkaa.  Lue lisää

    Saatavuus mahdollistaa toimitusvarmuuden

    Turhan usein ostotoiminta muistetaan liian isoista varastonarvoista tai puutteista ja myöhästymisistä. Tähän johtavat epäselvät prosessit ja hajanaiset toimintatavat. Lue lisää

    ABC-luokittelu oston ja hankinnan ohjauksessa

    Kun varastossa on vääriä tuotteita, yrityksellä ei ole mitä myydä tai varaston korkea täyttöaste sekä ostorivimäärä tuottaa tehottomuutta, on tarpeen palataperusasioiden äärelle ja määritellä konkreettiset tavoitteet ostamiselle. Lue lisää