Tuotannon digitalisaatio ja automaatio – Industry 4.0

Syksyllä Saksassa CeMat-messuilla kävi ilmi miten voimakkaasti Industry 4.0:sta kansainvälisesti puhutaan. Sen hyödyt koetaan erittäin merkitykselliseksi ja siihen panostetaan paljon. Industry 4.0 on visio siitä, miten tulevaisuudessa tuotanto toimii asiakaslähtöisemmin, automaattisemmin, joustavammin ja nopeammin. Järjestelmien äly ohjaa automaatiota ja henkilöitä digitaalisesti. Olen erittäin huolissani siitä, kuinka vähän Suomessa puhutaan tuotannon digitalisaatiosta tai Industry 4.0:sta.

Industry 4.0:aan kohdistuvat odotukset ovat todella kovia: eri tutkimuksissa puhutaan toistuvasti tuotannon ”quantum leapeista” (Täältä löydät yhden tutkimuksen suomalaisella näkökulmalla). Tutkimuksissa puhutaan usein 30 %:n kustannussäästöistä. Leanwarella on kokemuksia siitä, miten LeanwareMES on eri paikoissa poistanut 25 % turhaa työtä, lisännyt 100 % virtausta, vähentänyt 20 % romua ja parantanut 30 % läpimenoaikaa. Tuotannon digitalisaatio ei ole hypeä, vaan sillä tehdään todella kovia tuloksia jo nyt.

Digitaalisuus ei tarkoita papereiden poistoa tuotannosta. Heikko prosessi ei parane sillä, että paperin sijaan hommat tehdään tabletilla. Industry 4.0 ja digitaalisuus mahdollistavat uusien paljon tuottavampien prosessien rakentamisen. Sen vuoksi Industry 4.0 koskee yrityksen kaikkia prosesseja: myynti – hankinta – logistiikka -valmistuksen eri osa-alueet.

Itse jaan Industry 4.0:n kahteen osaan. Ensimmäinen ”reaalinen osa” on jo täällä ja teknologiat ovat tunnettuja ja käytössä. Hienoina esimerkkeinä ovat vaikka Agco Powerin moottoritehdas Linnavuoressa ja ABB:n tietyt yksiköt. Näissä tuotantoa ohjataan digitaalisesti, eräkoko on yksi tai hyvin pieni, tuotannon läpinäkyvyys ja reagointikyky on erinomainen. Prosessista kerääntyy usean järjestelmän sijaan yhdellä MES järjestelmällä jäljitettävyys- ja prosessitiedot muun työn ohella. Automaatio on integroitu saumattomaksi osaksi tuotantoa. Ihminen ja automaatio toimivat tehokkaasti rinnakkain. Toista osaa Industry 4.0:sta voisi kutsua ”hype osaksi”. Tähän liittyy teknologioita, jotka eivät ihan vielä ole riittävän kustannustehokkaita tai testattuja (esim. itseorganisoituvat tuotantolaitteet tai hyperjoustavat automaatit). Tarinan oppi on se, että Industry 4.0:aa ei tarvitse odottaa. Se on jo täällä.

Mikä meitä suomalaisia oikein estää? Tutkimusten ja oman kokemukseni mukaan meitä vaivaa osaamisen tai näkemyksellisyyden puute. Pitää olla rohkeutta luoda digitalisaation roadmap. Kokemuksiini perustuen sanoisin, että vain 10%:lla yrityksistä on selkeitä tavoitteita tuotannon kehittämiseksi digitaalisin menetelmin. Lopuilla 90%:lla on tuotanto-ongelmia, joihin haetaan apua. Ensimmäinen ryhmä tekee pitkäjänteistä ja systemaattista työtä asioiden kehittämiseksi. He ottavat ensimmäisen hallitun askeleen suunnittelemalla ehjän data-arkkitehtuurin digitalisaation tueksi. Tällöin alkaa tapahtua tulevaisuuden kannalta tärkeitä asioita: masterdata alkaa parantua ja rikastua, tuotannosta aletaan saamaan uskottavaa dataa analysoitavaksi sekä saadaan ensimmäiset opit siitä, mitä reaaliaikaisuudella voidaan saada aikaiseksi.

Toinen estävä tekijä on kulttuuri. Hyvin moni tehdas toimii miten toimii, koska ”ERP toimii niin”. Kun halutaan kohti Industry 4.0-visiota, tuotannon pitää visioida virtaviivaiset tavat tehdä tuotteita. ERPin jäykät ominaisuudet eivät saa olla enää rasitteena. Industry 4.0-visio vaatii usein MES- ja WMS-tyyppisiä ohjelmistoja esimerkiksi integroimaan tuotanto materiaaliautomaatioon.

Mistä tuotannon digitalisointi kannattaa aloittaa? Ei ole oikeastaan yksiselitteistä tapaa ratkaista oikeaa aloituskohtaa, mutta yleensä aloitetaan joko työjonojen ja –ohjeiden digitalisoinnista tai  materiaalin ohjauksesta. Leanwarella on erittäin hyviä kokemuksia molemmista lähtökohdista. Työjonoista aloittamista puoltavat esimerkiksi lyhyt vaiheaika, massaräätälöinti sekä tuotannon laatuongelmat. Materiaalilogistiikasta aloittamista puoltavat esimerkiksi isot nimikemäärät, siirtyminen tuotantoon keräilyyn, materiaaliautomaatio ja materiaalihallinnan ongelmat.

Tutkimukset povaavat 30%:n tehokkuusparannuksia, nopeutta, laatua ja joustavuutta. Tulemme mielellämme selvittämään mitä Industry 4.0 voisi yrityksessänne tarkoittaa ja mistä kohdasta kannattaisi aloittaa.

 

Elisa IndustrIQ Finland Oy

010 8433 000
info@elisaindustriq.com

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat uusimmat blogikirjoitukset sekä tietoa Leanwaren tapahtumista ja ajankohtaisista asioista suoraan sähköpostiisi.

    Tätä lomaketta suojaa Google reCAPTCHA, ja Googlen tietosuojakäytäntöä ja käyttöehtoja sovelletaan.

    Blogi

    APS hahmottaa huomisen skenaariot

    Tuotantoa suunnitellessa on syytä omistaa pieni kristallipallo: miten tuotannossa suunnitellaan tulevaa ja miten eri skenaariot… Lue lisää

    Asiakascase: LeanwareMESin käyttöönotto 4 kuukaudessa

    Teollisuudessa toimiva asiakasyrityksemme hankki Leanwarelta visuaalisen ja ohjaavan LeanwareMES-ohjelmiston kehittääkseen tuotantonsa digitalisaatiota, laatua ja analytiikkaa.  Lue lisää

    Saatavuus mahdollistaa toimitusvarmuuden

    Turhan usein ostotoiminta muistetaan liian isoista varastonarvoista tai puutteista ja myöhästymisistä. Tähän johtavat epäselvät prosessit ja hajanaiset toimintatavat. Lue lisää