Tehokkuuden ja laadun mittaaminen sisälogistiikassa

Varaston perimmäinen tarkoitus on lähettää tuotteita eteenpäin ja tähän tulisi mahdollisimman tehokkaasti kaikkien varaston resurssien ja toimintojen tähdätä.

Varaston tehokkuus

Logistiikka voidaan nähdä kustannuksena tai kilpailutekijänä. Kun logistiikka nähdään kilpailutekijänä, kokonaistehokkuuden kasvu tuo suurimmat säästöt varastolle. Varastoinnin kaikkien prosessien vaiheet (vastaanotto, hyllytys, keräys, pakkaus ja lähetys) tulee nähdä kokonaisuutena. Usein varastoprosessien yksittäiset osaoptimoinnit tuhoavat kokonaistehokkuuden ja sen sijaan, että kiinnitettäisiin huomiota yksittäisiin prosessien osiin, tulisi huomio olla kiinnitetty kokonaisuuteen.

Tomituksille kerättyjen rivien mukaan laskettu tehokkuus kuvaa parhaiten varaston kokonaistehokkuutta ja se toimii tärkeänä mittarina investoinnin takaisinmaksun analysointiin. Rivitehokkuuden kehittämisellä voidaan taata volyymin kasvu samoilla resursseilla tai vaihtoehtoisesti toimittaa nykyinen määrä pienemmillä resursseilla. Kokonaistehokkuuden laskukaava on lähtevät rivit jaettuna varaston työtunneilla.

Varastotoimintojen laatu

Varaston laatua voidaan mitata kahdella selkeällä mittarilla: keräystarkkuudella ja saldotarkkuudella. Näiden lisäksi toimitusaikaa ei saa unohtaa.

Saldotarkkuus kertoo varastopaikkojen määrän, joissa on oikea nimike ja oikea määrä. Tavoitetasona voidaan käyttää 98,5 %. Vanhemmissa ERP-järjestelmissä ovat nimikkeen kaikki saldot keräyspaikassa, vaikka kyseistä nimikettä voi olla useissa yksiköissä ympäri varastoa. Tämä aiheuttaa auttamatta laadullisia ja toiminnallisia haasteita.

Keräystarkkuus kertoo montako virhettä (nimike tai määrä) tehdään suhteessa keräysriveihin. Hyvä tavoitetaso on 99,0 %. Automaattivarastoissa se on 99,5 %. Keräystarkkuus alkaa hyvästä saldotarkkuudesta, jossa laadukas vastaanotto ja varastopaikkamerkinnät näyttelevät tärkeää roolia. Keräyksen tarkkuutta voidaan parantaa erilaisin ”error-proofing” metodein, kuten paikan tarkastusnumeroilla, valo-ohjauksella ja viivakoodeilla. Lisäksi automaattivarastoissa punnitus tuo lisävarmuutta.

Tehokkuus ja laatu ovat avainmittarit tuottavalle varastolle. On tärkeää muistaa, että toiminta voi olla yhtä aikaa tehokasta ja laadukasta!

Petteri Rekimies
Konsultti
Leanware Oy

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat uusimmat blogikirjoitukset sekä tietoa Leanwaren tapahtumista ja ajankohtaisista asioista suoraan sähköpostiisi.

    Tätä lomaketta suojaa Google reCAPTCHA, ja Googlen tietosuojakäytäntöä ja käyttöehtoja sovelletaan.

    Blogi

    Asiakascase: LeanwareMESin käyttöönotto 4 kuukaudessa

    Teollisuudessa toimiva asiakasyrityksemme hankki Leanwarelta visuaalisen ja ohjaavan LeanwareMES-ohjelmiston kehittääkseen tuotantonsa digitalisaatiota, laatua ja analytiikkaa.  Lue lisää

    Saatavuus mahdollistaa toimitusvarmuuden

    Turhan usein ostotoiminta muistetaan liian isoista varastonarvoista tai puutteista ja myöhästymisistä. Tähän johtavat epäselvät prosessit ja hajanaiset toimintatavat. Lue lisää

    ABC-luokittelu oston ja hankinnan ohjauksessa

    Kun varastossa on vääriä tuotteita, yrityksellä ei ole mitä myydä tai varaston korkea täyttöaste sekä ostorivimäärä tuottaa tehottomuutta, on tarpeen palataperusasioiden äärelle ja määritellä konkreettiset tavoitteet ostamiselle. Lue lisää