Megatrendit vaikuttavat tulevaisuuden tekemiseen ja luovat tarpeita muutoksiin myös teollisuuden ja kaupan alalla.
Trendit vaikuttavat voimakkaasti tulevaisuuteen ja niitä on hyvä pitää silmällä jatkuvasti. Näin vältyt ikäviltä yllätyksiltä etkä tipu kehityksestä. Älä jää kehityksen jalkoihin, vaan johda tiedolla.
Ensimmäinen ja suurin suuntaus on Industry 4.0, joka muokkaa toimintaympäristöä teollisuudessa ja tuotannossa. Digitaaliset tehtaat saavat merkittävää kilpailuetua ja etumatkaa kannattavuudesta ja paremmasta kyvykkyydestä kasvaviin asiakastarpeisiin.
Kestävä kehitys ja hyvinvointi ovat toinen iso vaikuttaja, joka on jo muokannut meidän jokaisen ympäristöä – tämä suuntaus tulee jatkumaan.
Kolmantena suurena muutoksena voi pitää syvempää datalla, eli tiedolla johtamista.
Industry 4.0 tavoittelee tuotteen elinkaaren kokonaisvaltaista kehitystä ja hallintaa, tuotekehityksestä asiakkaalle ja asiakkaalta tuotekehitykseen.
Teollisuus ei elä irrallaan muun maailman trendeistä, joten globaalit trendit vaikuttavat myös teollisuuteen. Kestävä kehitys näkyy myös teollisuudessa monin tavoin. On jo taloudellisestikin kannattavaa poistaa turhaa tavaran liikuttelua ja työtä, eli siten edistää kestävää kehitystä. On paljon trendejä, jotka ovat suoraan tai välillisesti vaikuttamassa suuriin globaaleihin muutoksiin. Esimerkkinä: Industry 4.0 investoinnit kasvavat, jotta yritykset pysyvät kilpailukykyisenä.
Tuotannon digitalisaatiolla voidaan nostaa yrityksen kannattavuutta kustannustehokkaasti. PWC:n Digital Factories 2020 -tutkimuksen mukaan 98 % valmistavasta teollisuudesta odottaa tuotannon digitalisaatiolla jopa 12 % tehokkuuden ja tuottavuuden kasvua. Kannattava yritys työllistää ja pitää tuotannon lähempänä asiakkaita ja lyhentää toimitusketjuja. Asiakkaiden vaatimukset nopeasta toimituksesta ja laajasta valikoimasta poikivat monenlaisia paineita toimitusketjulle. Nopeus ei nykypäivänä ole enää ainoa mittari, vaan ihmisten hyvinvointi on noussut merkittävään asemaan kilpailussa osaajista. Yhtä mittaria tarkastelemalla saattaa osaoptimoida toimintaa ja heikentää toista. Yleisempi kokonaisuuden analyysi ja vuorovaikutuksen ymmärtäminen auttaa yrityksiä pitämään kokonaisuus paremmin tasapainossa. Ympäristö, hyvinvoiva henkilöstä ja kannattavuus eivät ole toisiaan poissulkevia asioita.
Nopea, joustava, hukkaa ja jätettä minivoiva, ihmiset huomioiva yritys – eikö kuulostakin hyvältä?
Ympäristö
Asiakkaat
Tuotantoketju
Digitalisaatio, robotiikka ja automaatio haastavat logistiikan liiketoimintamalleja enemmän kuin koskaan aiemmin, mutta tuovat mahdollisuuksia niin kuljetukseen kuin varastointiin.