ERP, MES, WMS, APS… Miksi ISA-95-standardi?

Teollinen internet, digitaalisuus ja IoT ovat tämän hetken kuumimpia puheenaiheita. Käytännössä kaikki tarkoittavat enemmän tai vähemmän samaa asiaa. Älykkäät, verkottuneet tuotteet ja palvelut asettavat tarpeen uudenlaiseen, monikerroksiseen teknologiainfrastruktuuriin. Teollisella internetillä ei ole vain yhtä teknologiaa tai alustaa, vaan se kattaa laajan teknologiakirjon. Teollinen internet mahdollistaa asioita joita ei voinut monoliittisten jätti-ERP -hankkeiden aikana voinut edes kuvitella. ISA-95 standardi myös tekee mahdolliseksi best-of-breed ohjelmistojen käytön kevyen ERP:n tehostajana.

Joustavassa tuotannossa on jatkuva tarve ketterälle kehitykselle ja tätä kautta kasvava tarve modulaarisille järjestelmille. ISA-95-standardi määrittelee operatiivisen työn ohjaamiseen tarkoitettujen järjestelmien, kuten MES ja WMS, ja toiminnanohjausjärjestelmän (ERP) väliset toiminnot. Samalla se myös helpottaa erillisten moduulien hallintaa ja elinkaaren aikaista ylläpitoa.

Muokattavuus ja mukautuvuus lokaalisti

Modulaarisuus tuo etuja kaiken kokoisille yrityksille. Modulaarisuus mahdollistaa toimittajariskin hajautuksen, parhaan mahdollisen osakokonaisuuden hankinnan, sekä merkittävät kustannussäästöt. Harva ERP on paras kaikilla tuotannon ja logistiikan eri osa-alueilla. Yleisesti voidaan sanoa, että toiminnanohjausjärjestelmää ei kannata lähteä räätälöimään funktioihin, joihin sitä ei ole tarkoitettu. ERPin räätälöinti on yleensä kallista ja riskialtista.

Uutta, operatiivisen työn ohjaamiseen tarkoitettua järjestelmää hankittaessa kannattaa ottaa huomioon koko yrityksen arkkitehtuuri sekä toimintaperiaatteet. Kestävä järjestelmäarkkitehtuuri tuo merkittäviä etuja elinkaaren aikana.

Yrityksille, joilla on useita erilaisia tuotantolaitoksia, ISA-95 tarjoaa viitekehyksen modulaarisen järjestelmäarkkitehtuurin rakentamiseen. Yrityksellä voi olla yksi yhteinen toiminnanohjausjärjestelmä, johon on liitetty toimipisteittäin erilaisia paikallisia järjestelmiä. Tyypillisimpiä näistä ovat mm. tuotannon hienokuormituksen ja valmistuksenohjauksen MES-järjestelmät sekä varastonhallinnan WMS-järjestelmä.

Tällainen arkkitehtuuri mahdollistaa sen, että eri tuotantolaitosten toimintoja ja automaatiota pystytään kehittämään myös lokaalisti, mutta kestävästi. Yksi yhteinen toiminnanohjausjärjestelmä varmistaa, että liiketoimintatason informaatio, kuten kirjanpito, projektit ja resurssit, on kaikkialla yhdenmukainen.

Toiminnanohjausjärjestelmää uudistettaessa operatiivisia tuotantotason järjestelmiä ei tarvitse vaihtaa, mikä tekee uuden ERPin käyttöönotosta helpompaa ja riskittömämpää. Samoin tilanteessa, jossa ERPin toiminta takkuaa tai linkki esimerkiksi WMS-järjestelmään katkeaa, varastonhallintajärjestelmä pystyy silti jatkamaan toimintaansa määrätyn ajan.

Leanware tukee ISA-95-standardia

LeanwareMES on tyypillinen esimerkki kehittyneestä tuotannonohjausjärjestelmästä, joka joustaa tarvittaessa ja mukautuu asiakkaan lokaaleihin prosesseihin. Se mahdollistaa sujuvan integroitumisen sekä ylä- että alatason tietojärjestelmiin siten, että ne muodostavat asiakkaalle toimivan ja helposti ylläpidettävän järjestelmäarkkitehtuurin.

Pekka Saarelainen

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat uusimmat blogikirjoitukset sekä tietoa Leanwaren tapahtumista ja ajankohtaisista asioista suoraan sähköpostiisi.

  Tätä lomaketta suojaa Google reCAPTCHA, ja Googlen tietosuojakäytäntöä ja käyttöehtoja sovelletaan.

  Blogi

  Varastojärjestelmä seuraavalle tasolle

  Olin juuri (16.2.2022) puhumassa Business Finlandin tapahtumassa verkkokaupan varaston digitalisaatiosta. Esitetty kysymys innoitti kirjoittamaan tämän… Lue lisää

  Valmiit visuaaliset mittarit mittarimieheltä

  Olen mittarimies, visuaalinen mittarimies. Luvut ovat kivoja, mutta haluan niiden lisäksi arvioida tilannetta, kehittymistä ja… Lue lisää

  Miten yritys voi itse vaikuttaa globaalin komponenttipulan aiheuttamiin haasteisiin?

  Viimeaikaisten teollisuuden konsultointien myötä on tullut selväksi, että raaka-aineiden ja komponenttien korkeista kustannuksista ja huonosta… Lue lisää