Tehot irti tuotannon sisälogistiikasta!

Tuotantolaitoksissa luonnollisesti keskitytään itse asiaan eli tuotantoon voimakkaasti. Joskus unohtuu sitä tukeva logistiikka kehitettävänä alueena, vaikka logistiikasta johtuvat ongelmat kyllä tulevat esiin. Logistiikan tehokkuudelle voi kuitenkin hyvällä suunnittelulla tehdä paljonkin. Materiaalivirroissa on paljon kehitettävää ja Lean-menetelmä toimii myös siellä. Turha työ on turhaa kaikkialla.

Vaiheet sisälogistiikan kehitykseen:

  1. tunnista nykytila
  2. optimoi prosessit ja organisaatio
  3. määritä jatkuva logistiikan ylläpito.

Nykytilan tunnistus

Nykytilan kartoittaminen on luonnollinen ensimmäinen askel. Mitä oikeastaan tapahtuu käytännössä, ja mitkä ovat sen poikkeuksia, vai onko poikkeus normaalitila? Tässä kartoituksessa esimerkiksi maturiteetti-analyysi on hyvä työkalu nykytilanteen arvioinnissa ja tavoitetilan asettamisessa. Sisälogistiikasta on tunnistettavissa perustyyppejä ja niiden yhdistelmiä. Tilanteet vaihtelevat ohjauksen puutteesta, inventaarion hallinnan kautta varastonhallintaan, keräilyyn ja imuohjaukseen. Joskus kaikki tyypit ja vielä erikoiset poikkeukset ovat käytössä yhtä aikaa. Sekavat ja paperilla toimivat prosessit aiheuttavat vaikeuksia oppimisessa ja virheherkkyys kasvaa. Toinen nykytilassa kiinnostava asia on virheiden aiheuttama haitta kustannuksina ja toimitusten viivästymisinä. Viimeiseksi nykytilassa kiinnostaa käytössä olevan datan laatu. Logistiikan, kuten tuotannonkin laatu riippuu voimakkaasti käytettävissä olevan datan laadusta. Puutteellinen tuotantosuunnitelma, tuoterakenne, tai puuttuva muutoksenhallinta ovat takuuvarma syy inventaariohaasteisiin.

Prosessien optimointi ja sopiva organisaatio

Lean-menetelmillä on saatu erinomaisia tuloksia logistiikassa. Turha materiaalin liikuttelu, puutteet ja pakkaaminen on hukkaa. Eri tapoja liikuttaa materiaalia on hyvä rajoittaa sopivaan määrään ja usein se on maksimissaan neljä eri tapaa. Kaikki yli tämän on kriittisesti haastettava, mutta jos hyvä syy löytyy ei pieni määrä kuitenkaan ole itseisarvo. Yksinkertaistaminen selkeyttää tilannetta, parantaa laatua ja auttaa perehdytyksessä. Organisaation erikoistuminen rajattuihin töihin parantaa tehokkuutta ja työn jonoutusta. Tuotannon suorittama tavaran siirtely on poissa tuotannon ajasta ja mahdollisesti koneiden käyttöasteesta. Hyvällä ohjauksella pieni logistiikkatiimi hoitaa enemmän tehtäviä kuin suuri joukko sivutöinään asiaa hoitavia henkilöitä. Pienistä puroista voi syntyä iso hukka.

Jo aikaisemmin mainittu maturiteetti-analyysi on oiva työkalu tavoiteasetantaan. Yhtä logistiikan aluetta ei kannata kehittää merkittävästi kokonaisuutta pidemmälle. Yhden osa-alueen liiallinen kehittäminen johtaa hukkaan, jos muut alueet eivät ole riittävällä tasolla. Maturiteetin alueina voi pitää logistiikassa, vaikka logistiikan prosesseja, järjestelmiä/arkkitehtuuria, automaatiota, organisaatiota, tuotantotilannetta ja dataa. Osatekijä logistiikan onnistumisessa on stabiili tuotantotilanne. Se on usein muna-kana tyyppinen liemi, missä puute johtaa muutokseen ja muutos puutokseen. Pelisäännöt on syytä kirkastaa ja lopettaa kierre jatkuvasta muutoksessa tuotannossa.

Logistiikan ylläpito

Jos prosesseista, datasta ja organisaatiosta ei pidä huolta, ne vääjäämättä rämettyvät. Hieno prosessi hajaantuu henkilöiden tai tuotteiden mukana. Asialle voi kuitenkin tehdä jotain. Erinomainen työkalu kokonaisuuden hallintaan on PFEP – plan for every part. Siinä määritellään sallitut tavat toimittaa ja liikuttaa materiaalia, ja uuden nimikkeen tullessa määritetään sille sopiva profiili ja siten tilanne myös pysyy hallinnassa. Oleellinen osa on dokumentoida kaikki uudet osat, jolloin minä tahansa hetkenä on mahdollista tarkistaa kaikkien käytettyjen materiaalien logistiikkaan liittyvät tiedot. Hyvä ohjaava järjestelmä auttaa inventaarion tarkkuudessa ja ohjaa henkilöstöä toimimaan samoilla säännöillä ja samalla optimoi varaston tilaa.

Logistiikan laatu on kokonaisuus eri osa-alueita ja tasapaino tuo tehokkuutta. Logistiikassa piilee suuri potentiaali ja yllättävän usein nopeampi takaisinmaksu kuin itse tuotannon viime metrien kehityksessä!

Pekka Saarelainen

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat uusimmat blogikirjoitukset sekä tietoa Leanwaren tapahtumista ja ajankohtaisista asioista suoraan sähköpostiisi.

    Tätä lomaketta suojaa Google reCAPTCHA, ja Googlen tietosuojakäytäntöä ja käyttöehtoja sovelletaan.

    Blogi

    Saatavuus mahdollistaa toimitusvarmuuden

    Turhan usein ostotoiminta muistetaan liian isoista varastonarvoista tai puutteista ja myöhästymisistä. Tähän johtavat epäselvät prosessit ja hajanaiset toimintatavat. Lue lisää

    ABC-luokittelu oston ja hankinnan ohjauksessa

    Kun varastossa on vääriä tuotteita, yrityksellä ei ole mitä myydä tai varaston korkea täyttöaste sekä ostorivimäärä tuottaa tehottomuutta, on tarpeen palataperusasioiden äärelle ja määritellä konkreettiset tavoitteet ostamiselle. Lue lisää

    Tavoitteellinen ostaminen

    Tavoitteellisella ostamisella varmistetaan tuotteiden hyvä saatavuus samalla kun pidetään huoli siitä, että varastoon ei sitoudu liikaa vaihto-omaisuutta. Lue lisää