Case: Finlayson

//youtu.be/SAnBMtNHukM

Katso 10 minuutin minidokumentti, jossa Varastopäällikkö Merja Halonen kertoo, mitkä olivat haasteet Finlayson Oy:n varastolla, miten ne ratkaistiin LeanwareWMS-varastonhallintajärjestelmällä sekä mitkä ovat saavutetut konkreettiset tulokset.

Suomen ensimmäinen pilvipalveluna toimitettu LeanwareWMS vastaa maineikkaan Finlayson Oy:n rajuun kasvuun

Perinteikäs kodintekstiilivalmistaja Finlayson Oy elää uutta nousukautta ja kasvaa huimaa, yli 50 %:n kasvua vuodessa. Yhtiön raju kasvuvauhti alkoi luoda painetta Forssassa sijaitsevalle, 20 henkilöä työllistävälle, yhtiön globaalille logistiikkakeskukselle, josta toimitetaan yli 98 % yhtiön kaikesta tavaraliikenteestä. Yli sataan toimipisteeseen ympäri maailman, nopeimmillaan vuorokaudessa tilauksesta tuotteita lähettävä logistiikkakeskus ei kyennyt enää vastaamaan yhtiön kasvuun vanhalla järjestelmällä.

Kasvun tuomiin paineisiin lähdettiin vastaamaan uusimalla yhtiön logistiikkakeskus sekä investoimalla Leanwaren uuteen pilvipohjaiseen LeanwareWMS-varastonhallintajärjestelmään.

”Vanha varastonhallintajärjestelmämme sekä sitä käyttävät päätelaitteet olivat erittäin epävakaita, hankalia ylläpitää, monimutkaisia käyttää sekä niiden koulutus uusille työntekijöille oli haastavaa ja aikaa vievää. Toimintamme varastolla perustui paperisiin keräyslistoihin sekä liialti muistinvaraisiin tietoihin.

Aiemman järjestelmämme ohjaamattomuus, epätarkat varastosaldot ja paikkatiedot, manuaaliset täytöt sekä virhealtis prosessi söivät varaston tehokkuutta eikä järjestelmämme varastointilogiikkaa saatu sopimaan tarpeisiimme. Edes järjestelmän haastavilla räätälöinneilläkään emme olisi kyenneet saamaan tarvittavaa tehoa ja näin vastaamaan yhtiön kasvuun.” Varastopäällikkö Merja Halonen

”Vanhalla järjestelmällä toimintamme oli hyvin joustamatonta. Logistiikkakeskus ei pystynyt vastaamaan nopeasti muuttuviin volyymeihin eikä skaalautumaan liiketoiminnan kasvaessa. Tarvitsimme järjestelmän vastaamaan näihin haasteisiin, mahdollistamaan joustavan sesonkityövoiman käytön sekä parantamaan logistiikkakeskuksen kokonaistehokkuutta.” Talousjohtaja Petri Pellonmaa

Modernia ja huoletonta tehoa sekä ohjaavaa älykkyyttä varastolle

Kumppanin ja järjestelmän valinnassa yhtiöllä oli kolme tärkeää kriteeriä: Uuden varastonhallintajärjestelmän tulee olla loppukäyttäjää ohjaava, selkeä ja helppokäyttöinen, järjestelmän tulee sisältää Finlaysonin varastointilogiikkaan soveltuvia monipuolisia ominaisuuksia sekä kumppani, jonka kanssa on joustavaa ja läpinäkyvää toimia.

Forssan logistiikkakeskukselle oli myös erittäin tärkeätä, että valittavan kumppanin tulee olla sisälogistiikkaan erikoistunut ammattilainen, jolla on kokemusta ja näyttöä aikaisemmista projekteista.

”LeanwareWMS sekä Leanware Oy yrityksenä vastasivat hyvin näihin kriteereihin. Referenssikäynnit Leanwaren WMS-asiakkailla vain vahvistivat päätöstä valita kumppaniksi juuri Leanware. Tuotteena LeanwareWMS istui Finlaysonin tarpeisiin kuin suoraan paketista otettuna. Se on helppo kouluttaa uusille käyttäjille, nopea sekä ylläpidon kannalta huoleton.

Leanwaren järjestämien koulutusten jälkeen sisällön vieminen järjestelmään sekä järjestelmän asetusten muuttaminen onnistuivat hyvin. Tämä kuvastaa hyvin sitä, että järjestelmä on hyvin suunniteltu, toimitusmalli mietitty tarkkaan sekä tuotteen taustalla on joukko ammattilaisia, jotka tuntevat varastoinnin merkityksen.” IT-päällikkö Tuomo Leppänen

”LeanwareWMS-tuotteen ero verrattuna vanhaan järjestelmäämme on kuin yö ja päivä. Uuden järjestelmän käyttäminen on erittäin sujuvaa, selkeää ja helppokäyttöistä. Tuotteen älykkyys hyllyttämisessä ja keruussa sekä tuotteiden ottokertoihin perustuva XYZ-luokitus on iso harppaus edelliseen järjestelmään. Tuotteen visuaalinen ohjaavuus on merkittävä, sillä nyt työntekijän tarvitsee vain seurata tuotteen näyttöä ja toimia sen mukaan.” Varastopäällikkö Merja Halonen

Uusi tuotteistettu toimitusmalli sitouttaa asiakkaan onnistuneeseen käyttöönottoon

Tuotteeseen koulutettu Finlaysonin työnjohto onnistui erinomaisesti kouluttamaan yhtiön muun henkilökunnan tuotteen käyttöön. Järjestelmän käyttöönotto onnistui Finlaysonilla ennätysajassa. Käyttöönotoissa Leanware tukee asiakasta paikan päällä tavallisesti kolme päivää. Finlaysonilta WMS-kouluttajat olivat valmiita lähtemään jo ensimmäisenä päivänä hieman puolen päivän jälkeen.

”Käyttöönotto sujui täyden kympin arvoisesti ja saavutimme jo ensimmäisenä päivänä erittäin korkean tehokkuuden. Työntekijät ottivat järjestelmän erittäin hyvin vastaan ja tuote on ollut positiivinen yllätys kaikille. Tämä tulee varmasti vaikuttamaan työntekijöiden työhyvinvointiin jatkossa.” Varastopäällikkö Merja Halonen

”Erittäin suuri merkitys onnistuneelle projektille oli sen johtaminen ja läpivienti Leanwaren taholta. Tuotteen toimitusprosessi oli hyvin organisoitu ja rakenteeltaan selkeä. Järjestelmän pääkäyttäjät koulutettiin huolella ja meidät sitoutettiin projektiin onnistuneesti. Selkeiden vastuiden ja aktiivisesti johdetun projektin johdosta asiat etenivät vauhdilla.” IT-päällikkö Tuomo Leppänen

Tuotteen hyödyt näkyvät päivä päivältä paremmin

Tuotteen käyttöönotosta on kulunut aikaa nyt kolme viikkoa ja järjestelmä alkaa jo nyt näyttää tehokkuutensa. Konkreettisimmin tehokkuus näkyy jo nyt hyllytyksessä, jossa osa hyllyttäjistä voidaan siirtää muihin tehtäviin. Järjestelmä on myös taannut, että tuotteiden paikat ja saldot ovat nyt tarkassa tiedossa ja täyttöjen ansiosta kerääjillä on aina kerättävät tuotteet saatavilla. Leanware ja Finlayson jatkavat tulevaisuudessakin tiivistä yhteistyötä sisälogistiikan tehostamisessa.

”Hyllyttämisen toimivuus on varastomme ykkösasioita. Ennen virhealtis ja hidas hyllytys on nyt huomattavasti tehokkaampaa, tarkempaa ja ongelmattomampaa. Älykkäiden täyttöjen ansiosta meidän ei myöskään enää tarvitse murehtia reservi- ja aktiivialueiden ongelmista.

Jo ensimmäisen käyttöönottopäivän huima keräystehokkuus kertoo, että LeanwareWMS-järjestelmän ansiosta keräilytehomme tulee nousemaan huomattavasti ja sesonkiaikoihin on jatkossa odotettavissa 50–100 %:n tehokkuuden kasvua. Kaiken kaikkiaan tuote tulee muokkaamaan Finlaysonin prosesseja sekä parantamaan tuottavuutta ja voimme näin ollen lähettää pienemmällä porukalla enemmän tavaraa maailmalle.” Varastopäällikkö Merja Halonen

 


Vuonna 1820 perustettu Finlayson on yksi maamme vanhimpia yrityksiä. Finlaysonilla on Suomessa ja Ruotsissa yhteensä 18 omaa myymälää ja kolme shop-in-shopia.Finlaysonin liikevaihto vuonna 2015 oli noin 23 miljoonaa euroa ja yrityksen palveluksessa oli vuoden lopussa noin 130 henkilöä.